Американци открили озбиљне фелере свог новог носача авиона „Џералд Р. Форд“

НАЈВИШЕ ИХ БРИНЕ ШТО БРОД НЕ МОЖЕ ДА ПРИМА И ОТПРЕМА АВИОНЕ ПЛАНИРАНИМ ТЕМПОМ

  • Још су проблематични и катапулт и аерофинишер, а у Пентагону се плаше и функционисања бродских радара и платформе за подизање авиона чија посада ће имати 1000 људи мање него „Нимицова“
  • Изградња овог брода коштаће амерички буџет укупно 14 милијарди долара

        ТОКОМ тестирања америчког носача авиона CVN 78 „Џералд Р. Форд“ откривен је низ дефеката, а посебно забрињава то што брод не може да прима и отпрема авионе планираним темпом, признаје се у извештају Пентагона који је доспео у посед америчких новинара.

        У ратној морнарици САД се плаше да ће носач авиона бити мање ефикасан од својих старијих претходника.

        Овај носач авиона пролази тестирања у бродоградилишту Newport News у Вирџинији, а његово увођење у „борбени строј“ планирано је за 2016. годину, објавио је Boston Globe.

        Исти лист је открио да најмање четири важна система „Џералда Р. Форда“ спадају у „ризичну групу“ пошто нема доказа њихове поузданости. Осим катапулта и аерофинишера, у Пентагону се плаше и функционисања бродских радара. Такође има проблема и са функционисањем платформе за подизање авиона.

        Аутори извештаја истичу да „ниска поузданост ових кључних система може изазвати серију кашњења током извршавања борбених задатака и утицати на способност брода да омогући довољан број летова, што и сам брод чини осетљивијим на нападе или може изазвати ограничења у вођењу операција“.

        И многи други системи, укључујући систем везе, не одговарају стандардима, открио је Џ. Мајкл Гилмор који у Пентагону одговара за тестирања и оцену ефикасности. Према његовим речима, Министарству одбране САД ништа не преостаје него да неке бродске системе поново пројектује.

        Упркос свему, шеф програма носача авиона - контраадмирал Томас Мур - брани пројекат и тврди да је остало довољно времена да се отклоне сви недостаци. Према његовим речима, „нове бродске технологије носе са собом новине и измене још на нивоу пројекта“.

        „Џералд Р. Форд“ добио је име у част 38. председника САД Џералда Форда, а поринут је у воду у луци Њупортњуз у држави Вирџинија, почетком новембра прошле године.

        Изградња овог брода коштаће амерички буџет укупно 14 милијарди долара.

        У перспективи, носачи авиона класе којој припада „Џералд Форд“ треба да замене класу из које је најпознатији „Нимиц“ и још је у наоружању САД.

        Код једнаког депласмана (око 100 хиљада тона), код носача нове генерације - број чланова посаде је смањен за готово хиљаду људи. Експерти кажу да је опслуживање брода - захваљујући компјутерским технологијама - постало далеко једноставније.

        Главна финансијска управа америчког Конгреса још је прошле године открила да је вредност брода порасла 22 одсто у поређењу са првим проценама и препоручила да се обустави изградња другог носача авиона истог типа - „Џона Кенедија“ - док морнарица и индустрија добро не провере све „сумњиве технологије“.

        Следећи брод нове генерације, који ће носити име „Ентерпрајз“, треба да изађе из бродоградилишта за пет година.

        Последњи, 11-ти по реду, носач авиона из ове серије треба да буде саграђен до 2058. године.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари