Американци погубили ратове у Азији - окрећу се Африци

ПЕНТАГОН ИЗДВОЈИО 16 МИЛИОНА ДОЛАРА ЗА СПЕЦИЈАЛНЕ ОПЕРАЦИЈЕ ПРОТИВ УСТАНИКА У ЛИБИЈИ

  • Министарство одбране САД издвојило неколико десетина милиона долара на припрему неколико елитних диверзантско-десантних одреда на северу Африке - у Либији, Малију, Мауританији и Нигеру
  • АФРИКОМ је тренутно једина војна команда у иностранству коју је Пентагон основао по окончању хладног рата

        НОВИНАР и оснивач блога StopNATO Рик Розоф оценио је да Вашингтон - пошто више неће бити ратова које ће САД и NATO водити у Јужној и Централној Азији - пажњу преусмерава на афрички континент.

        Он сматра да се Сједињене Државе труде да у другој декади XXI века воде ратове без ризика по властите интересе. Уместо да користе велике контингенте пешадије, оклопне технике и артиљерије - САД употребљавају беспилотне летелице које су опремљене ракетама класе „ваздух-земља“ и изводе специјалне операције срачунате на уништавање противника у иностранству.

        Розоф у тексту објављеном у The New York Times, наводи неколико примера.

        Указао је да је Министарство одбране САД издвојило неколико десетина милиона долара на припрему неколико елитних диверзантско-десантних одреда на северу Африке - у Либији, Малију, Мауританији и Нигеру. У тексту се каже да ће највећи део обуке обављати америчке специјалне јединице - „зелене беретке“ и „Делта“.

        У истом тексту се каже да је Пентагон издвојио 16 милиона долара за обуку и наоружавање елитних јединица за специјалне операције против устаника у Либији. За Мауританију је дао 29 милиона, за Нигер - 15   милиона долара, док се не прецизира који је износ добио Мали.

        Пентагон је почетком маја ове године потписао са Републиком Џибути уговор о наставку коришћења базе Кемп Лемонијер на још десет година.

        У тој бази се од 2003. године налазе хиљаде америчких војника, међу којима су и специјалне јединице заједно са групом за наменске специјалне операције - „Афрички Рог“.

        Вашингтон је користи Џибути и Етиопију за нападе дроновима на терирторије Сомалије и Јемена. Такође САД користе Нигер за нападе беспилотним летелицама на циљеве на територији Малија ради подршке француским снагама на северу те земље.

        Министарство одбране САД потписало је у мају ове године уговор вредан 8,5 милиона долара о снабдевању америчких снага  AAR Airlift Group, које се налазе на Флориди, а које воде борбу против угандске националне устаничке групе која се у Јужном Судану, ЦАР, Конгу и Уганди бори против америчких снага.

        У априлу 2014. године Афричка команда оружаних снага САД (АФРИКОМ) извела је годишњу вежбу чији је задатак била борба против устаника у Нигерији уз учешће више хиљада војника САД и NATO, као и из Буркине Фасо, Чада, Мауританије, Нигерије и Сенегала.

        АФРИКОМ је тренутно једина страна војна команда коју је Пентагон основао по окончању хладног рата.

        Вашингтон наставља да туђим рукама води ратове од Сирије до Украјине, али како тврди Рик Розоф, њихове су операције сконцентрисане на Африку и за то наводи пример полугодишњег рата АФРИКОМ-NATO против Либије. 

        Г. Ш.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари