Американци желе армију подводних борбених робота

РАТНА МОРНАРИЦА САД ПРАВИ ГЕНЕРАТОРЕ КОЈИ ЋЕ НА ДНУ ОКЕАНА ПРЕТВАРАТИ ГЕОТЕРМАЛНУ У ЕЛЕКТРИЧНУ ЕНЕРГИЈУ

  • План „Сила мора 21” Ратне морнарице САД претпоставља да ће нова генерација робота изменити не само услове вођења борбених дејстава, већ и створити нови „убојити ланац”. Подводни роботи ће бити у стању да чине све – почев од извиђања до наношења изненадних удара

         РАТНА морнарица САД финансира истраживања који ће омогућити да се направе „генераторе за морско дно” који ће електроенергијом снабдевати подводне апарате без учешћа људи, што ће суштински проширити функционисање подводних робота, пише Forbes.

         У оквиру програма „Стално обновљиви извори енергије за подморничке системе”,  Управа за војно-поморска истраживања САД пројектује генераторе који ће трансформисати топлоту из геотермалних извора на океанском дну у електроенергију.

         Циљ оваквих пројеката је повећање рока експлоатације подводних апарата без људских посада подсредством њиховог допуњавања енергијом у води. Другим речима, ускоро ће подводни роботи моћи да ураде далеко више од самог откривања подводних мина.

         План „Сила мора 21” Ратне морнарице САД претпоставља да ће нова генерација робота изменити не само услове вођења борбених дејстава, већ и створити нови „убојити ланац”. Подводни роботи ће бити у стању да чине све – почев од мониторинга и извиђања па све до наношења изненадних удара.

         Претпоставља се да ће управо генератори за подводне апарате без посада постати кључни инструменти у реализацији сличних планова.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари