АП: „Крило“ ратне авијације САД није успело да поврати контролу над нуклеарним главама

ДОГОДИЛО СЕ ЗА ВРЕМЕ ВЕЖБЕ У БАЗИ MALMSTROM У АМЕРИЧКОЈ САВЕЗНОЈ МОНТАНА КОЈА УПРАВЉА РАКЕТАМА MINUTEMAN III

         АМЕРИЧКА агенција Асошијејтед Прес објавила је да припадници ратне авијације САД нису успели да у задатом року - за време недавне војне вежбе - поврате контролу над лансирном рампом за интерконтиненталне балистичке ракете Minuteman III коју је био заузео „условни противник“.

         Вежба је била одржана у бази Malmstrom у америчкој савезној држави Монтана, а АП  је само објавио резултат „унутрашње истраге“ коју је обавио Пентагон.

         У овој бази су инсталиране америчке ракете са нуклеарним главама. Истрага је, иначе, само потврдила раније замерке на рачун 341-ог ракетног крила америчке војне авијације који је стациониран у тој бази. Тада се говорило о „грешкама на тактичком нивоу“.

         По сценарију поменуте вежбе, управо је то „крило“ требало да од „непријатеља“ ослободи лансирну рампу. А према резултатима „унутрашње истраге“, оно се показало неспособним да муњевито поврати контролу над нуклеарним оружјем.

         Из овога је изведен закључак: да су се у рукама терориста могле наћи америчке нуклеарне главе.

         Ово, међутим, није први скандал у ратној авијацији САД.

         Недавно је било суспендовано девет њених овифира на средњим командним функцијама и још неколико десетина млађих официра - због преписивања на квалификационим испитима у базама које опслужују управо интерконтиненталне балистичке ракете.

         Сматра се да се баналним преписивањем служило чак више од 90 одсто официра који су пролазили проверу знања.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари