Хејгел наредио независну истрагу у америчким нуклеарним снагама

„МАЛА ГРУПА” БИВШИХ ВИСОКИХ ОФИЦИРА ДОБИЛА ЗАДАТАК ДА ЗА 90 ДАНА ПРИПРЕМИ СПЕЦИЈАЛНИ ИЗВЕШТАЈ

  • Званични представник Пентагона - контраадмирал Џон Кирби - саопштио да је министар одбране САД Чак Хејгел одлучио да провери стање не само у Ратном ваздухопловству, где су откривени сулучајеви грубог кршења војне дисциплине, већ и у морнарици која такође у свом наоружању има нуклеарне бојеве главе
  • У јануару се у јединицама које одговарају за интерконтиненталне балистичке ракете копненог базирања „Минитмен-3” догодио највећи скандал за неколико последњих година. Испоставило се да чак једанаест америчких официра у шест авио-база користи наркотике
  • Скандали су се догодили и у авио-базама „Едвардс” и „Ванденберг” у Коалифорнији и „Шрефвер” у држави Колорадо и „Лејкенхит” у Великој Британији где се такође налазе амерички војници и официри

         АМЕРИЧКИ министар одбране Чак Хејгел издао је наредбу да се обави незвиисна истрага о стању војне дисциплине и борбене готовости у америчким нуклеарним снагама које у последње време потреса низ сканадала.

         Званични представник Пентагона - контраадмирал Џон Кирби - изјавио је да ће током 90 дана „мала група” бивших високих  официра припремити специјални извештај на ову тему и упутити га министру.

         Осим тога, командантима Ратног ваздухопловаства и Ратне морнарице САД који одговарају за „нуклеарну тријаду” – интерконтиненталне ракете копненог базирања, ракете на подморницама, бродовима и стратешким бомбардерима -  предстоји да сачине план за откривање и отклањање недостатака.

         О реализацији тог плана ће се расправљати у наредне две недеље -приликом сусрета шефа Пентагона и председника Здруженог комитета начелника штабова Оружаних снага САД генерала Мартина Демпсија са командантима „тријаде”. 

         Представник Пентагона истакао је, иначе, да је Хејгел одлучио да провери стање не само у Ратном ваздухопловству где су откривени сулучајеви грубог кршења војне дисциплине, већ и у морнарици која такође у свом наоружању има нуклеарне бојеве главе.

         Представник Пентагона подсетио је на Хејгелов став да ће то бити „један од најтежих и најважнијих задатака” који стоје пред америчким Оружаним снагама.

         У Пентагону истичу да је управо овај проблем министар разматрао са Дебором Ли Џејмс која заједно са начелникомм штаба Ратног ваздухопловства генералом Марком Ешлијем обавља инспекцијска путовања по америчким ракетним базама. Раније је и сам Хејгел обишао те објекте и на „болну тему” разговарао са новим начелником Стратешке команде Оружаних снага САД адмиралом Сесилом Хенијем.

         У јануару се у јединицама америчког Ратног ваздухопловства које одговарају за интерконтиненталне балистичке ракете копненог базирања „Минитмен-3” догодио највећи скандал за неколико последњих година.

         Испоставило се да чак једанаест америчких официра у шест авио-база користи наркотике. Тројица од њих, служила су у базама у државама Вајоминг и Монтана, где се налазе балистичке ракете „Минитмен” са нуклеарним бојевим главама.

         Представник Пентагона тврди да су ти официри употребљавали „лаке дроге у циљу забаве”.

         Осим тога, испоставило се да су 34 официра, као и службеници на ракетним базама, поводом своје професионалне припремљености варали команде током обичних провера.

         Сви прекршиоци су суспендовани са дужности. Тренутно се расветљавањем овог дела бави сужба за унутрашње истраге Ратног ваздухопловства.

         Након завршетка истраге и провера, Министарство одбране и Здружени генералштаб донеће одлуку о казнама.

         Скандали су се догодили и у авио-базама „Едвардс” и „Ванденберг” у Коалифорнији и „Шрефвер” у држави Колорадо и „Лејкенхит” у Великој Британији где се такође налазе амерички војници и официри.

         Груба кришења војне дисциплине откривена су и у ракетним базама „Ворен” у држави Вајоминг и „Малмсторм” у Монтани где се налазе интерконтиненталне балистичке ракете „Минитмен-3”.

         Ове ракетне јединице су директно потчињене Глобалној ударној команди која најдиректније сарађује са Стратешком командом америчких Оружаних снага.

         У суштини, још од прошле године скандали не престају да потресају америчке нуклеарне снаге. Јер, у децембру је био смењен са дужности генерал Мајкл Кирби који је командовао стратешким ракетним јединицама. Он је био кажњен за „грубо и недостојно” понашање током дипломатске мисије у Русији.

         Раније је отпуштен - уз смањење чина - заменик шефа Стратешке команде вице-адмирал Тим Ђардино који је, како се испоставило, варао током покера у казину. Због нарушавања дисциплине, строго је било кажњено неколико високих официра из јединице која је улазила у његову командну структуру.

         Поред тога, са дужности је склоњено и неколико официра који су служили у ракетној бази „Мајнот” у држави Северна Дакота и бази „Малмстром” у Монтани.

         Током провере борбне готовости њихове јединице су показале застрашујући лоше резултате.

         У новембру је министар одбране САД био приморан да се јавно изјасни поводом ових скандала и пада војне дисциплине и професниналних промашаја потчињених.

         Говорећи у седишту Стратешке команде у Омахи (држава Небраска), он је изјавио да је то недопустиво и да у такве јединице „немају права на грешку”.

         „Савршенство мора да буде стандард у нашим нуклеарним снагама” – истакао је том приликом шеф Пентагона, обраћајући се официрима који одговарају за америчку „нуклеарну тријаду”.

         У јануару је Хејгел обавио инспекцијско путовање по америчким нуклеарним објектима и боравио у „Ворену” где је служио један од тројице официра-ракеташа који су користили дрогу.

         У сусрету са припадницима јединице, он је поновио да је неопходно ојачати дисциплину и запретио да ће сви који се не буду понашали по правилима службе бити кажњени.

         Како је саопштила прес-служба Пентагона, Хејгел је „био озбиљно забринут” због овог случаја и упозорио да ће лично контролисати истрагу.

 

         Горан Шимпрага

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари