КЕНДАЛ: Америка почиње да губи војну супериорност над Кином и Русијом

ДРУГА ФИГУРА ПЕНТАГОНА ТВРДИ ДА ЈЕ КИНА САД БАЦИЛА

ВОЈНО-ТЕХНОЛОШКИ ИЗАЗОВ КАКВОГ НИЈЕ БИЛО ДЕЦЕНИЈАМА

Френк Кендал

  • Хејгелов заменик Френк КЕНДАЛ: „Ово што већ имамо као проблем - то није проблем будућности. То је данашњи проблем. Кинеске инвестиције у војну сферу годишње расту најмање 10 одсто. Да, истина је да је војни буџет Кине и даље знатно мањи од нашег, али су и кинески расходи на војни персонал такође знатно мањи од наших“
  • ФАКТИ: Пентагон, нема сумње, на овај начин плаши Конгрес САД и камчи новац. Кина и Русија су, из мноштва разлога, најподесније за улогу „баука који кружи планетом“. Независно од свега, Кендал је указао на реалан проблем своје земље: Русија и Кина незаустављиво долазе...

          ЗАМЕНИК америчког министра одбране Френк Кендал изјавио је да „САД у последње време почињу да у војној области губе технолошку надмоћност и да заостају за Кином, Русијом и неким другим земљама“.

          Посебно је указао да је Кина својим „брзим развојем бацила такав изазов америчкој супериорности каквог није није протеклих деценија, нарочито у Азијско-Пацифичком региону“.

          Према Ројтерсу, Кендал је истовремено признао да „технолошка супериорност никоме није гарантована“, па упозорио Белу кућу и америчку јавности: „Ово што већ имамо као проблем - то није проблем будућности. То је данашњи проблем“.

          Да би био уверљивији, Кендал је указао: „Кинеске инвестиције у војну сферу годишње расту најмање 10 одсто. Да, истина је да је војни буџет Кине и даље знатно мањи од нашег, али су и кинески расходи на војни персонал такође знатно мањи од наших“.

          Заменик Чака Хејгела оценио је да је за Пентагон тешко остварив постављени задатак:  да истовремено повећа војно присуство у Азијско-Пацифичком региону и да - парирајући расту војног потенцијала Кине - модернизује америчке војне арсенале.

          „За својих 40 година службе, још никад нисам видео да је оволик разлика између онога Оружане траже од државног буџета и онога што могу добити од Конгреса. Јер, фали нам 50 милијарди долара, а ми новац тражимо за реализацију планова. Секвестар буџета доводи у питање и бројност Оружаних снага у будуности. Све у свему, у неизвесности која траје - губимо време и за развој нових технологија које никад више нећемо вратити“.

          Кендал је још једном поручио Белој кући и конгресменима да САД могу изгубити супериорност у војним технологијама коју су имале у протеклих четврт века.

          При том је изразио уверење да неће доћи до рата са Кином или Русијом, али да оне своје све модерније оружје продају другим земљама у којима се са њим могу суочити Американци.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари