Није јасно да ли су САД одустале од антиракетног штита у источној Европи

ПЕНТАГОН УЛАЖЕ МИЛИЈАРДУ $ У 14 РАКЕТА-ПРЕСРЕТАЧА

КОЈЕ ЋЕ БИТИ ИНСТАЛИРАНЕ НА АЉАСЦИ И У КАЛИФОРНИЈИ

Чак Хејгел

  • Американци већ имају 30 ПРО-система на Аљасци и око ваздухопловне базе Ванденберг у Калифорнији, па би се њихов укупан број попео на 44. За нове ракете-пресретаче се разматрају „три алтернативне локације“
  • Министар одбране САД Чак Хејгел открио: да се у Пентагону и Белој кући размишља и о трећој антиракетној бази на територији САД. А специфичност нове базе била би у томе што би њене ракете-пресретачи биле скривене у шахтама
  • Москва тешко да ће бити баш превише задовољна. Јер, Хејгел је саопштио: да Вашингтон уопште не одустаје трајно од система ПРО у Европи (на територији Пољске и Румуније) и да Пентагон, поред нових верзија СМ-3, ради и на још модернијим ракетама-пресретачима

        БЕЛА кућа и Пентагон су објавили да су одустали од кључног дела свог источноевропског противракетног плана одбране који је свих последњих година био главни камен спотицања у односима Вашингтона и Москве.

       Амерички министар одбране Чак Хејгел одустајање је објаснио „развојним проблемима и финансирањем“.

       Хејгел је нагласио да је одлука донета као део реструктурирања укупних планова противракетне одбане јер се тежиште премешта на заустављање уочених претњи из Ирана и Северне Кореје.

       Агенција АП је оценила да је противљење Русије главни разлог одустајања од ранијег плана распоређивања ракета у Пољској и Румунији. Такође: да ће ова промена - која је једна од најдалекосежнијих последњих година - омогућити отпочињање нових преговора с Москвом о контроли наоружања.

       Сам „програм реструктуирања“, о којем говори Хејгел,  значиће преусмеравање милијарде долара у инсталирање до 2017. - уз постојећих 26 код Форт Грилија - 14 нових ракета-пресретача на Аљасци и у Калифорнији.

       Све ће наводно бити бити „окренуте“ према Северној Кореји.

       Хејгел је објавио да је план јачања америчке ракетне одбране уперен против „неодговорних и непромишљених провокација“ Северне Кореје, која је прошле седмице запретила превентивним нуклеарним нападом на Сједињене Америчке Државе.

       Пентагон је оставио отвореном могућност постављања антиракета и на новим локацијама на Западној обали САД ради обарања „долазећих ракета“.

       „Предузимањем корака које сам описао, ојачаћемо заштиту, испунити обавезу према савезницима и партнерима и свету јасно показати да Сједињене Америчке Државе не попуштају пред агресијом. Ништа не препуштамо случају. САД  увек морају да буду испред свих потенцијалних претњи“, рекао је Хејгел.

       Американци већ имају 30 ПРО-система на Аљасци и око ваздухопловне базе Ванденберг у Калифорнији, па би се њихов укупан број попео на 44. Хејгелов помоћник Џејмс Милер открио је да се за нове ракете-пресретаче разматрају „три алтернативне локације“. Истовремено је подвукао: да ти системи неће парирати балистичким ракетама Русије и Кине.

       Иначе, и Хејгел и Милер су признали да ће се на Аљасци и у Калифорнији појавити најмање један нови радар са којима ће бити повезане новоинсталиране ракете-пресретачи.

       При том је шеф Пантагона посебно нагласио: „Реализација прве, друге и треће фазе обезбедиће до 2018. антиракетну заштиту и територија свих европских чланица НАТО“.

       Хејгел је истовремено открио: да се у Пентагону и Белој кући размишља и о трећој антиракетној бази на територији САД. А специфичност нове базе била би у томе што би њене ракете-пресретачи биле скривене у шахтама.

       Министар одбране САД више не крије ни да Американци нису одустали од модернизације ракете-пресретача SM-3 2B, која је требало да буде инсталирана на територији Пољске, само што ће тај пројекат бити одложен за 2022. годину.

       Москва, по свему судећи, неће бити баш превише задовољна. Јер, Хејгел је саопштио: да Вашингтон уопште не одустаје трајно од система ПРО у Европи (на територији Пољске и Румуније) и да Пентагон, поред нових верзија СМ-3, ради и на још модернијим ракетама-пресретачима.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари