Нови амерички дрон - робот-убица са вештачком интелигенцијом

ПЕНТАГОН ИЗНАД АТЛАНТИКА ИСПРОБАО БЕСПИЛОТНУ ЛЕТЕЛИЦУ X47B

КОЈА ЋЕ ДОНЕКЛЕ ПРОМЕНИТИ НАЧИН РАТОВАЊА

  • Користи „мозак” да би сама размишљала и планирала корекције и промене курса. Након што човек (оператор) одреди циљ који треба да осмотри или гађа, летелица сама налази пут до њега, користећи технологије као што су GPS, аутопилот и сензори за избегавање судара

          АМЕРИЧКА беспилотна летелица X47B величине борбеног авиона полетела је данас први пут са палубе једног од америчких носача авиона.

         Пентагон овај пробни лет сматра историјским и верује да отвара пут војсци САД у лансирању сличних дронова са било ког места на свету.

         Америчко Ратно ваздухопловство први пут је изнад Атлантика тестирало беспилотну летелицу.

         Главна њена предност је што може да слеће и полеће са носача авиона, што значи да ће моћи да буде коришћена широм света, без тражења дозвола других држава за прелет.

         Осим што полеће са носача авиона, за разлику од ранијих беспилотних летелица, за пилотирање новој летелици није потребно даљинско управљање. 

         Користи вештачку интелигенцију да би сама размишљала и планирала корекције и промене курса. Након што човек (оператор) одреди циљ који треба да осмотри или гађа, летелица сама налази пут до њега, користећи технологије као што су GPS, аутопилот и сензори за избегавање судара.

         Нова летелица је потпуно самостална - сама управља по унапред припремљеном компјутерском програму лета, али је могуће да јој оператор са земље током лета промени задатак.

         Критичари су упозорили да увођење вештачке интелигенције у системе војног наоружања означава приближавање развоју аутономних „робота убица“, док званичници тврде да ће им нова беспилотна летелица пружати обавештајне податке, надзор и могућност погађања циља 24 часа дневно.

         Беспилотне летелице користе како америчка војска за нападе из ваздуха, тако и Централна обавештајна агенција (CIA).

         Највише се користе на граници Авганистана и Пакистана, где су мета талибани.

         Употреба беспилотних летелица на мети је критике у великом броју држава јер се сматра неетичким начином ратовања.

         Употреба таквих летелица често доводи до великих цивилних жртава.

         Организација за заштиту људских права Хјуман рајтс воч тражила је забрану развоја и коришћења беспилотних летелица.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари