ПЕНТАГОН: Чак 92 официра ракетне базе у Монтани обмањивала – вишу команду

СВАКИ 500-ТИ ОФИЦИР ЗАДУЖЕН ЗА ИНТЕРКОНТИНЕНТАЛНЕ РАКЕТЕ „МИНИТМЕН” ПОНАШАО СЕ - НЕЧАСНО

* У бази „Малмстром” налази се 150 ракета „Минитмен-3” са нуклеарним бојевим главама, а још 300 – у базама „Ворен” у Вајомингу и „Мајнот” у Северној Дакоти. Све су оне под „кишобраном” америчке 20-те ваздушне армије која је директно потчињена Глобалној ударној команди ВВС која функционише у најтешњој координацији са Стратешком командом Оружаних снага САД

          ЈАВАШЛУК у америчким нуклеарним снагама знатно је већи него што се досад веровало – признала Дебора Ли Џејмс, министар за Војно-ваздушне снаге САД.

          Она је открила да се у међувремену утврдило да су чак 92 официра ракетне базе „Малмстром” у држави Монтана обмањивала више команде приликом тестирања њиховог професионалност нивоа и обучености.

          Пре само недељу дана, Пентагон је саопштио да се ради „само” о 34-ци и да су сви посмењивани. Нова „непријатна статистика” – како је већ израчунато –показује да се сваки 500-ти официр задужен за безбедности интерконтиненталних ракета „Минитмен” понашао нечасно.

         У бази „Малмстром” налази се 150 ракета „Минитмен-3” са нуклеарним бојевим главама, а још 300 – у базама „Ворен” у Вајомингу и „Мајнот” у Северној Дакоти. Све су оне под „кишобраном” америчке 20-те ваздушне армије која је директно потчињена Глобалној ударној команди ВВС која функционише у најтешњој координацији са Стратешком командом Оружаних снага САД.

         Дебора Ли Џејмс је, иначе, још открила да у ракетним базама САД постоје „системски проблеми” и да су официри под стресом због страховања за своју даљу каријеру. Осим тога, да се жале на монотонију посла и на успорено напредовање у каријери.

Мајкл Кери

         Амерички министар одбране Чак Хејгел пре недељу дана је затражио  „независну истрагу о ситуацији унутар стратешких нуклеарних снага”.

         Да подсетимо: недавно је био смењен генерал Мајкл Кери, командант стратешких нуклеарних јединица, због недостојног понашања за време службеног боравка у Русији.

         Пре тога је био деградиран заменик команданта Стратешке команде вице-адмирал Тим Гиардина – због варања на покеру у казинима.

         Неколико виших официра из база „Малмстром” и „Мајнот” било је посмењивано због лоших резултата

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари