Пентагон ће потрошити 355 милијарди долара на нуклеарно оружје до 2023.

ЗА БАЛИСТИЧКЕ РАКЕТЕ, ПОДМОРНИЦЕ И СТРАТЕШКЕ БОМБАРДЕРЕ ИМАЋЕ НА РАСПОЛАГАЊУ 136 МИЛИЈАРДИ $

  • Већ у 2014. Радиће на модернизацији и унификацији бојевих глава W78, повећању рока трајања W76 и доради авионских бомби В61 да им смањио снагу до 50 килотона

         АМЕРИКАНЦИ ће до 2023. на одржавање у стању борбене готовости постојећих нуклеарних бомби и њихових носача, као и за развој нових - потрошити 355 милијарди долара.

         После 2023. године почеће да  повећавају расходе за нуклеарно оружје пошто ће Министарство одбране САД почети да купује нове носаче и нове бојеве главе.

         На системе за достављање нуклеарног оружја – балистичке ракете, подморнице и страешке бомбардере, Пентагон ће у наредној деценији потрошити 136 милијарди долара.

         Расходи за нуклеарно оружје, пратеће лабораторије, као и за одржавање и изградњу нуклеарних реактора за ратну флоту достићи ће 1о5 милијарди долара. Сем тога, за системе стратешке везе, управљање и упозоравање на ракетни напад потрошиће се око 56 милијарди долара.

         За разне „непредвиђене трошкове” Пентагон ће до 2023. имати на располагању 59 милијарди долара.

         Дозвољени трошкови САД за техничко опслуживање и формирање инфраструктуре за складиштење нуклеарног оружја , за „смањење опасности, контролу наоружања и развој система противракетне одбране” биће у истом периоду још око 215 милијарди долара.

         САД планирају да у 2014. на нуклеарно наоружање потроше 23,1 милијарду долара. а још 20,8 на инфраструктуру и противракетну одбрану.

         У мају 2011. САД су објавиле програм модернизације нуклеарног оружја усмерен на продужење рока трајања постојећег стратешког арсенала. У том документу се посебно говори о модернизацији и унификацији бојевих глава W78, о повећању рока трајања W76 и доради авионских бомби В61. Њихова снага биће смањена до 50 килотона.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари