Пентагон оптужен да форсира скупо наоружање и тако наноси штету САД

ШЕФИЦА DARPA АРАТИ ПРАБХАКАР УПОЗОРИЛА ДА СЕ РАЗВОЈНА СТРАТЕГИЈА ВОЈНОГ ВРХА ОКРЕЋЕ ПРОТИВ АМЕРИЧКИХ ИНТЕРЕСА

Арати Прабхакар

        ПРЕСКУПИ програм Пентагона за развој оружаних снага доводи у питање националну безбедност, изјавио је шеф Агенције за перспективне научно-истраживачке пројекте САД (DARPA) Арати Прабхакар, коју цитира сајт Defense News.

        Пентагон је историјски искористио све „дубоке џепове“ као конкурентну предност на пољу боја, истиче Прабхакар. Па наставио: „Ако је то раније и била ефикасна стратегија - онда се она у новим околностима окреће против САД“.

        Према њеним речима, стручњаци сматрају да висока вредност и одсуство могућности за дубоку примену основних америчких система наоружања чине те системе неефикасним пред будућим изазовима.  

        Да би се произвело ново оружје - потребне су године, а понекад и деценије, оно некада застари чим почне његова примена, тако да ће се јефтинији модели брже налазити на бојном пољу, уверена је Прабхакар.  

        Она тврди да је будућност у новим генерацијама микроелектронике и микросистема; алгоритмима, програмима и информационим системима.

        Избор у корист скупог наоружања ограничава могућности истраживања, рекла је шеф DARPA.

        Њене изјаве упозорења директно су у супротности са додатним износима за војни буџет у 2015. години који је предложио Комитет за Оружане снаге при Представничком дому Конгреса САД, истакао је аналитичар Capital Alpha Partners Бајрон Калан кога такође цитира DefenseNews. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари