Пентагон први пут тестирао надземну верзију ракетног система Aegis

БИЋЕ КОРИШЋЕН ЗА АМЕРИЧКИ И НАТОВСКИ ПРОТИВРАКЕТНИ ШТИТ

НА ТЕРИТОРИЈИ ПОЉСКЕ И РУМУНИЈЕ

  • Ракета-пресретач SM-3 Block IB лансирана са вертикалне рампе. Током њеног лета било испробано „неколико функција управљања ватром и уочавања циља“

         ПЕНТАГОН је обавио прво тестирање компоненти вишенаменског надземног зенитног ракетног система Aegis.

         Агенција америчког министарства одбране за противракетну одбрану саопштила је да је тестирање обављено у сарадњи са Ратном морнарицом САД и да је протекло успешно.

         Само испитивање је обављено  на „једном пацифичком полигону“, а поменута агенција је објавила: да је за то време била „откривена, праћена и условно уништена мета која је имитирала противничку балистичку ракету“.

         Посебно је указала: „Ракета-пресретач SM-3 Block IB била је лансирана са вертикалне рампе. Током њеног лета било је испробано неколико функција управљања ватром и уочавања циља. Лансирање реалне мете за време овог тестирања није било планирано.“

         Агенција за противракетну одбрану открила је да је конфигурација надзеног система Aegis практично идентична систему који носе америчке крстарице и разарачи.

         Ове системе ће користити Пентагон приликом постављања америчког и натовског противракетног штита на територији Пољске и Румуније.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари