Светски деби америчких ловца F-35 Lightning II у Великој Британији

ПОЈАВИЋЕ СЕ НА МЕЂУНАРОДНОЈ АВИО-ПАРАДИ У ФЕЈРФОРДУ

И НА АВИО-ИЗЛОЖБИ У ФАРНБОРОУ

  • Праве се за потребе армија САД, Велике Британије, Аустралије, Данске, Италије, Канаде, Холандије, Норвешке и Турске - у разним модификацијама

        ПЕРСПЕКТИВНИ амерички ловац F-35 Lightning II први пут ће учествовати на Краљевској међународној ваздухопловној паради (Royal International Air Tattoo) у Фејрфорду, као и на међународној авио изложби у Фарнбороу, саопштио је портал Defense News.

        Прва изложба ће бити отворена за посетиоце од 11. до 13.јула, а друга од 19-20 јула.

        „То ће бити први пут да овај борбени авион лети ван граница САД. Избор ова два британска авио-шоуа говори о значају улоге коју Уједињено Краљевство игра у том програму“ - изјавио је представник министарства одбране Велике Британије. На основу прелиминарних информација, очекује се да ће долетети два авиона F-35. Један од њих ће бити верзија авиона F-35B који имају кратко вертикално слетање и полетање.

        Ловци F-35 праве се за потребе армија САД, Велике Британије, Аустралије, Данске, Италије, Канаде, Холандије, Норвешке и Турске у разним модификацијама. У производњу F-35 укључене су бројне компаније из Велике Британије: на пример BAE Systems и Rolls Royce: на њих отпада 15 одсто радова у производњи сваког авиона.

        Тренутно Велика Британија има три F-35B, иако се сви налазе у САД, где пилоти британског Ратног ваздухопловства и Ратне морнарице пролазе обуку.

        Британија ће поручити још 14 ловаца F-35B од америчке компаније Lockheed Martin.

        Вредност уговора биће 4,1 милијарде долара. Од 2020. године авиони ће се базирати на перспективном британском носачу авиона „Квин Елизабет“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари