Пронађен лек против леукемије?

Истраживање тима америчких хематолога улива наду пацијентима

           ТИМ америчких научника тврди да је пронашао лек против леукемије! Научни рад који демонстрира метод којим су крвне станице пацијената претворене у станице „убице“ опаке болести објављен је у медицинском часопису New England Journal of Medicine.

           - И сами смо изненађени што делује тако брзо, рекао је доктор Карл Џун из Универзитета у Пенсилванији. Истраживање малигног оболења познате као и болест „беле крви“ почело је прошле године па истраживачи још не могу са сигурношћу да тврде колико дуго могу да трају ремисије.

           Међутим, онколози су за сада више него задовољни резултатима. У лабораторијским тестирањима учествовала су три оболела мушкарца међу којима двојица већ годину дана немају никакве симптоме рака, док се код трећег стање драстично побољшало.

           У већини случајева код оболелих злоћудне промене догађају се у белим крвним зрнцима.

           Леукоцити, иначе, учествују у одбрани организма од инфективних и других патогених организама, док у самој болести долази до поремећаја  механизма регулације. Резултат је неконтролисано бујање малигних ћелија и њихово нагомилавање у коштаној сржи уз потискивање здравих, што последично проузрокује мању производњу здравих ћелија и њихов недостатак у периферној крви. Тако неки пацијенти могу имати и по милион леукоцита.

           Доктор Џун и његове колеге током истраживања акценат су ставили на ојачавање имунолошког система не би ли се он сам изборио са малигним ћелијама. Успех на том пољу и раније су имале модификоване Т-ћелије, међутим како оне нису могле да се размножавају брзо су нестајале, а болест врло брзо поново узимала маха. 

           Оно што је револуционарно у раду америчких научника је податак да су у новом методу  примењени нови гени у Т- ћелијама који су им омогућили да се размножавају. 

           Наду пацијентима улива управо чињеница да ново откриће коначно омогућава постојање ћелија које откривају ћелије тумора у организму и да оне остају у организму обзиром да им је уграђена способност размножавања. Постоје индиције да би ова метода могла успешно да се примени и на друга малигна обољења.

           Само у Америци на сваких пет минута један човек добије дијагнозу од леукемије, док по заступљености заузима једну трећину од свих дијагностикованих малигних обољења.  Иако, према медицинској пракси не постоји универзално правило у ком животном добу болест може да наступи болест је најзаступљенија међу децом узраста од прве до 14 године живота, док у Србији годишње оболи око 300 деце од неке врсте рака. Онколози упозоравају да би на светском нивоу до 2020. године у свету од рака боловати 15 милиона људи.

 

И. Икраш

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари