Гаврилов: Европа треба да озбиљније схвата Ватикан и папин хришћански социјализам

ФУНКЦИОНЕР ДРЖАВНЕ ДУМЕ ПОВОДОМ ПАПИНЕ ЕНЦИКЛИКЕ „FRATELLI TUTTI“ („СВИ СМО БРАЋА“)

Сергеј Гаврилов са Си Ђинпингом

* Папа Франциско посебно примећује да се тржишни капитализам дискредитовао током пандемије коронавируса и показао своју неспособност да реши проблеме важне за човечанство

* Сергеј ГАВРИЛОВ: „Понтифик потпуно исправно, промишљено и одговорно поставља у својој енциклики питања о кризи капитализма и његовој неспособности да реши најоштрије проблеме човечанства, посебно у модерно доба, усред раширеног коронавируса, енергетске кризе, кризе емиграције и раста екстремизма»

* „Праведност и хармонија су оно што је потребно савременом свету. Русија има, уверен је Гаврилов, велико искуство изградње праведног друштва. Наша земља је најспособнија да формулише одговор на савремене изазове, јер у њеним темељима су колективизам, солидарност и слобода»

________________________________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Одбора Државне думе за развој грађанског друштва и питања друштвених и верских организација, председник Интерпарламентарне скупштине православља Сергеј Гаврилов рекао за новинску агенцију РИА Новости да изјаве папе Франциска о неефикасности тржишног капитализма изазивају „приличан интерес“.

       Ватикан је објавио нову енциклику папе Франциска Fratelli tutti  („Сви смо браћа“) – главни документ о друштвено-политичким, моралним и верским питањима. Трећа понтификова енциклика састоји се од осам поглавља у којима се он бави глобалним проблемима: социјалном неправдом, незапосленошћу, неједнакошћу, сиромаштвом, насиљем над женама, трговином људима и људским органима.

       Папа посебно примећује да се тржишни капитализам дискредитовао током пандемије коронавируса и показао своју неспособност да реши проблеме важне за човечанство.

       „Понтифик потпуно исправно, промишљено и одговорно поставља у својој енциклики питања о кризи капитализма и његовој неспособности да реши најоштрије проблеме човечанства, посебно у модерно доба, усред раширеног коронавируса, енергетске кризе, кризе емиграције и раста екстремизма. Али, ово није прва изјава Ватикана о тим питањима“, рекао је Гаврилов.

       „На жалост“, приметио је, „ове речи папе Римског Европа, Стари, па и Нови свет не чују. Његово мишљење о незапослености, раслојавању људи, сиромаштву и патњи обичних људи до њих не допире“.

       Према његовом мишљењу, „то је због чињенице да је Стари свет изгубио органске моралне темеље, подстицаје за свој развој. Задатак обнављања правде, хуманости, правичне расподеле јавних добара, стваралачког односа према човеку, раду, превазилажења отуђења човека од духовних темеља његовог развоја, од резултата његовог рада, од средстава за производњу, не може се решити само економским средствима “.

       „По нашем мишљењу“, наставио је Сергеј Гаврилов, „неопходно је окренути се искуству изворне Цркве – Руске Православне Цркве, Русије, словенског, руског света и моделу који нуди Интерпарламентарна скупштина православља. Тај модел је заснован на чињеници да су слобода, развој човечанства, превазилажење капиталистичких оруђа могући само моралним усавршавањем, духовном обновом, обнављањем значаја наших вредности, вером у Бога, спасењем душе, третирањем породице као мале Цркве, бригом о ближњем, љубављу према ближњем. То ће нам омогућити да у потпуности развијемо своје хришћанско схватање слободе “.

       „И само у том случају, развој система саморегулације, развој планских принципа у економији, прерасподела јавних добара, бесплатно образовање и здравство, креативан став према раду промениће прилично катастрофалан пут развоја људске цивилизације и садашње кризе капитализма, о којој говори понтифик, подразумевајући под њом кризу униполарног монополистичког света, у којем транснационалне корпорације, са седиштем углавном у Старом  и Новом свету, диктирају човечанству не само стандарде понашања, не само индивидуализам потрошње, већ и разградњу морала “, рекао је Гаврилов.

       Он верује да ће „духовност, морал, наши идеали, братство, правда, слобода, солидарност, засновани на духовним темељима наше Мајке - Руске Православне Цркве, омогућити човечанству да пронађе пут у будућност. И ми верујемо у тај пут. Молимо се за то. И уверени смо да ће законодавци из целог света моћи заједнички да дођу до решења за све, до заједничког одговора на страшне изазове нашег времена“.

       „Понтифик је током кризе више пута изјавио да су могућности капитализма исцрпљене. Пропала је не само теорија „слободног тржишта“, већ и тренутна пракса монополизовања управљања макроекономским процесима великих државних монопола и покушај изградње униполарног света, који није могућ без оружаног мешања у унутрашње ствари независних држава “, рекао је Сергеј Гаврилов.

       Он је изразио жаљење што „изјаве Ватикана често прођу незапажено код главних актера светске политике“. По Гаврилову, требало би да постоји механизам који би мишљење главних верских вођа учинио основом за промене у политици, а посебно када су у питању проблеми масовних катастрофа, незапослености, раста сиромаштва и раслојавања у друштву, што доводи до заоштравања противречности на верској и националној основи.

       „То је веома опасно. Стога сматрамо да је у потрази за излазом из ћорсокака у који је Европа себе сатерала, неопходно Ватикан схватити озбиљније “, рекао је руски посланик.

       У Европи, сматра Сергеј Гаврилов, нису сачуване основе за солидарно друштво које ће превазићи сиромаштво и социјалне сукобе.

       „Праведност и хармонија су оно што је потребно савременом свету. Русија има велико искуство изградње праведног друштва, наша земља је најспособнија да формулише одговор на савремене изазове, јер у њеним темељима су колективизам, солидарност, слобода “, - рекао је он.

       Интерпарламентарна скупштина православља такође покушава да примени ове стандарде, који, према Гаврилову, „могу да формирају нови модел међудржавних односа, ослобођен од мешања, агресије и гушења људских права“.

       По његовим речима, понтифик предлаже повратак већ више пута декларисаним идеалима хришћанског социјализма са механизмима мера социјалне подршке, ограниченог коришћења јавне својине и централизоване расподеле добара. „У условима опште кризе економског модела, погоршане кризом сировина, дигиталним друштвом које избацује људе са тржишта рада и пандемијом, поставља се питање обнављања таквих институција као што су синдикати и социјалистичке партије. На несрећу, криза је толико дубока да се не може решити само на ове начине; потребна је коренита ревизија темеља економске политике која би требало да задовољи интересе, пре свега, већине запослених “, закључио је саговорник агенције.

         Превео: В. К.

         https://ruskline.ru/news_rl/2020/10/09/nuzhen_obwii_otvet_strashnym_vyzovam_sovremennosti

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари