Володин: О будућим границама Украјине одлучиваће они који у њој живе

ПРЕДСЕДНИК ДРЖАВНЕ ДУМЕ: ДЕО ЗАПАДНЕ УКРАЈИНЕ СЕ МОЖЕ ПРИКЉУЧИТИ ПОЉСКОЈ И МАЂАРСКОЈ

* Немачки канцелар Олаф Шолц 5. маја телефонски разгаварао са председником Сједињених Држава Џоом Бајденом. Обојица су изјавила да неће признати мењање граница Украјине

* Александар ЛУКАШЕНКО: „Русија сигурно побеђује. Никакав НАТО, никакви Американци неће помоћи Украјини. Чак ни својим модерним оружјем, а поготово не са застарелим наоружањем које јој испоручују“

_____________________________________________________

       КАКВЕ ће границе имати Украјина након завршетка специјалне војне операције зависиће од одлуке њених грађана, изјавио је председник Државне Думе Вјачеслав Володин.

       „На самој Украјини и њеним грађанима је да одлуче“, рекао је Володин.

       Подсетио је да се 2014. године у Украјини догодио државни удар:

       „Последица тог пуча је издвајање Крима из Украјине. Грађани Крима су, у складу са свим међународним захтевима и нормама, сами донели одлуку да живе у саставу Руске Федерације. Такође су и Доњецка и Луганска народна република одлучиле да се отцепе од Украјине и постану независне“.

       У истом контексту је додао:

       „На западу Украјине многи су већ добили пасоше Пољске и Мађарске. Сви су могли да виде и карту (велике) Пољске. Какве ће одлуке донети ти грађани Украјине? Можда ће и они желети да живе у саставу других држава, а не у Украјини. Све је до одлучивања људи унутар Украјине“.   

       Немачки канцелар Олаф Шолц је 5. маја телефонски разгаварао са председником Сједињених Држава Џоом Бајденом.

Вјачеслав Володин

       Обојица су изјавила да неће признати легитимност корака „који буду у супротности са територијалним суверенитетом и интегритетом Украјине“.

       Сложили су се да Украјина треба да и даље добија „значајну и сталну подршку ради остваривања легитимног права на самоодбрану“.

       Белоруски становник Александар Лукашенко изјавио је да ће се руска специјална операција у Украјини завршити победом Русије.

       Нагласио је да САД то „добро разумеју“:

       „Украјинци неће бити успешни, а Американци то схватају боље од било кога. Русија је, уз све тешкоће и тешкоће, осуђена на победу“.

       Упозорио је: „Никакав НАТО, никакви Американци неће помоћи Украјини. Чак ни својим модерним оружјем, а поготово не са застарелим наоружањем које јој испоручују“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари