МАРКОВ: Вишеструка издаја, неофашисти у прилици да управљају Украјином

СВЕ МОЖЕ ДА БУДЕ КОРАК ПРЕМА КАПИТУЛАЦИЈИ ЈАНУКОВИЧА, А МОЖЕ ДА БУДЕ И МАНЕВАР

 • Заседање парламента Украјине водио је лидер неофашистичке партије „Свобода” (Олег Тјагнибок). Присутнима у сали обратио се фашистичким поздравом „Слава Украјини, слава херојима”. Под њим су бандеровци поклали десетине хиљада Пољака, Руса, Јевреја и Украјинаца који нису пристали да служе фашистима
 • Побуна добија на снази. Неофашистичким бојовницима на Мајдану придружило се 100 људи, милиционери из Галиције са службеним оружјем који су изјавили да ће пуцати у „Беркут” ако његови припадници покушају да растерују бојовнике
 • Ако Јанукович препусти побуњеницима контролу над припадницима органа силе, онда ће доћи неофашисти типа Тјагнибока и његових помагача попут Кличка и Јацењука, који ће се обрушити репресијама на политичаре и становнике југа и истока Украјине
 • Уколико у наредна два дана Јанукович не буде показивао само спремност да се повлачи, него и за офанзиву, онда ће се све његово урушити

         Пише: Сергеј МАРКОВ, проректор Академије „Плеханов” (Москва)

         АМБАСАДОРИ ЕУ изнудили су од Јануковича пристанак на још један споразум са побуњеницима. Под покрићем тих преговора побуњеници настављају погроме и отимачине.

         Запад је потчинио украјинске олигархе тако да су сада побуњеници добили контролу над већином у парламенту.

         Заседање парламента Украјине водио је лидер неофашистичке партије „Свобода”. Отварајући заседање он је са присутнима у сали разменио фашистички поздрав „Слава Украјини, слава херојима”.

Т         о је позната парола бандероваца, под којом су се они, поред осталог, борили са црвеним партизанима по налогу хитлероваца. Под том паролом поклали су десетине хиљада Пољака, Руса, Јевреја и Украјинаца који нису пристали да служе фашистима.

         Неофашисти управљају Украјином. То је резултат вишеструке издаје. Одлуке парламента, који су отели побуњеници, нису легитимне у већини питања која они разматрају, али имају огроман психолошки значај – надахњују побуњенике и паралишу вољу њихових противника да се супротставе побуни. 

         Прва информација о компонентама споразума који је прошле ноћи изнуђен од Јануковича:

 1. Превремени избори за председника у децембру.
 2. Прелазак на нови устав у септембру.
 3. Какав ће бити нови устав - о томе ће се одлучивати у наредних 48 сати, али ће бити заснован на неком претходном уставу, његова нова варијанта. Даће више власти парламенту, али колико, засад није јасно.
 4. Разоружање бојовника, али без детаља.
 5. Одсуство примене силе од стране власти - гарантовано.
 6. Споразумна влада.
 7. Засад остаје садашњи устав по којем власт припада Јануковичу.

         Побуна добија на снази. Неофашистичким бојовницима на Мајдану придружило се 100 људи, милиционери из Галиције са службеним оружјем који су изјавили да ће пуцати у „Беркут” ако његови припадници покушају да растерују бојовнике.

         Ако Јанукович препусти побуњеницима контролу над припадницима органа силе, онда ће доћи неофашисти типа Тјагнибока и његових помагача типа Кличка и Јацењука, који ће се обрушити репресијама на политичаре и становнике југа и истока Украјине. 

         Јанукович је саопштио да је сам одлучио да иде на превремене изборе како је захтевала опозиција, не у марту 2015., него у децембру 2014. г. То је разуман потез, маневар. Уосталом није ни важно, разлика је само три месеца.

         Он је такође спреман да пређе на устав из 2004. г., како је захтевала опозиција. Међутим, то још није расплет, то је огроман уступак побуњеницима од стране Јануковича, али то може бити и корак према капитулацији Јануковича, а може да буде и маневар.

         Ради се о томе да је суштина проблема – прекид оружане побуне.

         Побуна ће бити угушена силом, или ће победити, или ће се прекинути на иницијативу својих иницијатора. Они то могу учинити само под претњом гушења.

         Устав из 2004. даје огромну власт парламенту и премијеру, али министарства силе остају под командом председника. Ипак, компромис није могућ, побуњеници ће да се боре за уклањање Јануковича.

         Остаје ранији избор, али се мало одлаже: или гушење оружане побуне силом, или преотимање контроле над органима силе од стране побуњеника. Побуњеницима није неопходно да преузму власт над структурама силе, довољно  им је да паралишу њихово деловање.

         Чини се да је Чернигов модел за будућност. Тамо су побуњеници заузели зграду јер је милиција одбила да је брани. Није желела да бране власт у условима њене паралисаности и условне политичке способности за деловање.

         Ако у наредна два дана Јанукович не буде показивао само спремност да се повлачи, него и за офанзиву, онда ће се све његово урушити.

         К. Т.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари