ЛАВРОВ: НАТО тек треба да положи тест

Упозорења шефа руске дипломатије приликом посете Молдавији

  • НАТО је у Либији у суштини су ушао у рат и подржао само једну страну у конфликту и  грубо су нарушио ембарго на испоруке оружја, што је само умножило људске жртве
  • Догађаји последњих година дају много доказа да насилно мешање споља не може да ефикасно реши проблеме који постоје у било којој држави 
  • У условима нерешеног конфликта у Авганистану, Ираку, а сада и у Либији, започети припреме за нове интервенције значило би подстицати на хаос. И у појединим регионима и у међународним односима у целини

          НАТО тек мора да прође тест на равномерну мултирателралну сарадњу при снажном ослонцу на принцип владавине међународног права у интересу изградње избалансиране глобалне архитектуре. За сада, на жалост, наши НАТО партнери успешно полажу све друге испите – оценио је током посети Молдавији шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

          ФАКТИ преносе још неке битне акценте из његових иступања у тој земљи:

          «Најсвежији пример је – како се НАТО понашао у Либији. Напоменићу, када је преузео да изврши мандат СБ УН да заштити цивилно становништво, наши партнери из земаља НАТО у суштини су ушли у рат и подржали само једну страну у конфликту, грубо су нарушили ембарго на испоруке оружја у Либију, што је само умножило људске жртве. Велика грешка је било одбацивање мировног плана Афричке Уније.

          Ми не желимо да се у другим унутардржавним конфликтима понови слично мешање спољних сила противно принципима међународног права.

          Догађаји последњих година дају много доказа да насилно мешање споља не може да ефикасно реши проблеме који постоје у било којој држави.  У условима нерешеног конфликта у Авганистану, Ираку, а сада и у Либији, започети припреме за нове интервенције значило би подстицати на хаос. И у појединим регионима и у међународним односима у целини.

          Имајући све ово у виду убеђени смо да је свако увођење санкција, а поготово да су оружане акције – пут у ћорсокак. Потребан је приступ који укључује подршку мирном решавању проблема унутар држава.

          Политичке и економске реформе морају се остваривати кроз дијалог власти и опозиције уз учешће свих друштвено политичких група, при чему сви морају одустати од сваке врсте насиља.

          Ово се не односи само Сирије већ и друге блискоисточних и остале земаље у региону.» 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари