Сверуски фронт за Путинов трећи мандат?

ФОРМИРАНА „НАДПАРТИЈСКА ПАРТИЈА“ КОЈА ЋЕ БИТИ ПУТИНОВ „ЛЕДОЛОМАЦ“ НА СКОРИМ ПАРЛАМЕНТАРНИМ И  ПРЕДСЕДНИЧКИМ ИЗБОРИМА 2012.

плакат Сверуског народног фронта

  • Концепт «непартијске партије», окупљене око личности Путина, омогућава укључивање угледних личности и читавих организација, а да притом формално остају ванпартијске личности. Такав модел, очигледно, пружа много већу флексибилност и маневарски простор него класично политичко деловање кроз странке
  • У последњој декади септембра, на конгресу владајуће Јединствене Русије, биће много јасније да ли ће се за председника кандидовати Путин или садашњи шеф државе Дмитриј Медведев
  • Руски комунисти на Путинову «фронтовску» иницијативу већ одговорили стварањем сопствене надпартијске организације – Народне војске Кузме Мињина и Дмитрија Пожарског
  • Ако Путин буде носилац листе Јединствене Русије – Народног фронта, биће то прилично сигуран показатељ његових председничких амбиција. Да та одлука није немогућа сведоче и најновији рејтинзи поверења Путину (45%) и Медведеву (37%). Како су досад више пута обојица истицали – кандидоваће се онај који буде имао подршку народа...

     ПРЕМИЈЕР Русије Владимир Путин одобрио је идеју да се предизборни програм, који припрема Институт социјално-економских и политичких истраживања, назове – Народни програм. Реч је о свеобухватној предизборној платформи, до сада познатој под радним називом „Русија 2020“, коју овај институт развија за Јединствену Русију и Општеруски Народни фронт, нову Путинову политичку организацију створену почетком маја.

     Како је саопштио руски премијер, Народни фронт се ослања на инфраструктуру Јединствене Русије, али је реч о покрету знатно ширих размера, који обухвата различита удружења, непрофитне организације и непартијске присталице које подржавају његове идеје. Суштински, реч је о политичкој групацији окупљеној око Путина, која ће чинити његову ударну снагу на парламентарним изборима у децембру. И, уколико се буде кандидовао – и на председничким у марту наредне године.

обраћање премијера Путина 

     „То је пре свега, наравно, програм партије Јединствена Русија, али је то и више од чисто партијског програма. И зато је назив Народни програм оправдан“, изјавио је Путин, додавши да су крај августа и прва половина септембра резервисани за даље дискусије и дораде овог програма. А коначна верзија треба да буде усвојена на Конгресу Јединствене Русије, који ће бити одржан 23. и 24. септембра.

   „Припадници Народног фронта заједнички ће учествовати на изборима за Државну Думу и на основу опште сагласности формираће изборну листу Јединствене Русије.“

     Основни принципи Народног фронта садржани су у четири тачке:

     1. Сва удружења која улазе у Народни фронт наступаће као апсолутно равноправни партнери.

     2. Припадници Народног фронта заједнички ће учествовати на изборима за Државну Думу и на основу опште сагласности формираће изборну листу Јединствене Русије.

     3. Наши кандидати изаћи ће на изборе са заједничким програмом. Он ће бити припремљен као резултат најшире расправе у свим организацијама које чине Општеруски народни фронт.

     4. Општеруски народни фронт је отворен за све који деле наше циљеве и спремни су да учествују у изради и реализацији дугорочног програма развоја државе и друштва.

     Управо ових дана широм Русије одржава- ју се унутарпартијски избори (прајмериз) Јединствене Русије и Народног фронта. Концепт «непартијске партије», окупљене око личности Путина, омогућава укљу- чивање угледних личности и читавих орга- низација, а да притом формално остају ванпартијске личности. Такав модел, очи- гледно, пружа много већу флексибилност и маневарски простор него класично поли- тичко деловање кроз странке. Што, самим тим, доводи до још већег омасовљења ио- нако суперпопуларне Путинове политике и омогућује поновно освајање двотрећинске, уставне већине у Думи.

     На пример, један од таквих присталица је и троструки светски шампион у рвању грчко-римским стилом, легенда светског и руског спорта Александар Карељин. Он одбацује тврдње да учествује у «прајмериз» Народног фронта како би се докопао места у Думи, већ то схвата као још једно друштвено признање и потврду своје вредности. «Привукла ме је велика конкуренција на овим изборима», објашњава шампион.

   Комунистичка партија Руске Федерације обратила се са жалбом председнику Дмитрију Медведву, протестујући против «државних чиновника који се баве пропагандом Народног фронта»

     Нису сви, међутим задовољни. Комунистичка партија Руске Федерације обратила се са жалбом председнику Дмитрију Медведву, протестујући против «државних чиновника који се баве пропагандом Народног фронта». Руски комунисти, који су на Путинову «фронтовску» иницијативу већ одговорили стварањем сопствене надпартијске организације – Народне војске Кузме Мињина и Дмитрија Пожарског – оптужили су представника државног тужилаштва Владимира Маркина да је 3. августа у Волгограду (некадашњем Стаљинграду) учествовао у «прајмериз» изборима Народног фронта.

     Маркин, који је заиста са говорнице позивао на стварање «антикорупцијског стаљинградског фронта», према мишљењу комуниста, прекршио је руске законе по три основа: службеници тужилаштва не могу бити чланови политичких партија, не смеју да протежирају друштвене организације, нити да јавно исказују однос према њима. Зато је Државно тужилаштво већ поднело захтев за спровођење дисциплинских мера према Маркину, који се бранио речима да је на скупу Народног фронта – учествовао у својству приватног лица, а не државног службеника.

     По свему судећи, међутим, његова политичка каријера завршена је пре него што је и започела. Што би се рекло – нема фронта без жртава.

   „Западни аналитичари, не без разлога, одмах су проценили да је реч о стварању одскочне даске за председничке изборе и Путинов трећи председнички мандат“

     Иницијативу за стварање Народног фронта дао је Владимир Путин 6. маја на међурегионалној конференцији Јединствене Русије. Говорећи пред страначким руководством Јужног федералног округа, управо у Волгограду (Стаљинграду), Путин је најавио стварање „кадровског лифта“ за „омладину и сваког човека који жели да ради за добробит земље“.

Путин на конференцији Јединствене Русије, 6.маја у Волгограду

     „Хајде да то назовемо, рецимо, општеруски народни фронт, зато што је уочи 9. маја у Стаљинграду таква реторика, чини ми се, потпуно умесна“, рекао је тада Путин.

     Западни аналитичари, не без разлога, одмах су проценили да је реч о стварању одскочне даске за председничке изборе и Путинов трећи председнички мандат. И, управо у последњој декади септембра, на конгресу владајуће партије, биће много јасније да ли ће се за председника кандидовати Путин или Медведев.

     Ако Путин буде носилац листе Јединствене Русије – Народног фронта, биће то прилично сигуран показатељ његових председничких амбиција. Да та одлука није немогућа сведоче и најновији рејтинзи поверења Путину (45%) и Медведеву (37%). Како су досад више пута обојица истицали – кандидоваће се онај који буде имао подршку народа...

     Ј. Толмачев

 

     Досад – 72 милиона!

  • У Фронту су: Јединствена Русија, Руски савез ветерана Авганистана, Руски савез индустријалаца и предузетника, Федерација независних синдиката Русије, Слобода избора, Млада гвардија Јединствене Русије и други. Приступили су чак и цели радни колективи Руских железница, Поште Русије, компаније „Северстаљ“, Јарославског моторног завода...

     Процењује се да је Народном фронту до сада приступило 72 милиона грађана Русије. Око Путиновог курса и социјалног конзервативизма, окупљени су: Јединствена Русија, Руски савез ветерана Авганистана, Руски савез индустријалаца и предузетника, Федерација независних синдиката Русије, као и организације Слобода избора, Млада гвардија Јединствене Русије и други. О свом приступању Народном фронту исказали су се и радни колективи Руских железница, Поште Русије, компаније „Северстаљ“, Јарославског моторног завода...

     Мото Народног фронта „Ми верујемо у нашу победу, у победу Русије!“, привукао је и посланике других партија, попут Александра Бабакова и још четворо његових колега и колегиница из Праведне Русије, као и Украјинске прогресивне социјалистичке партије, која је колективно приступила.

     Нацрт Декларације о формирању Општеруског Народног фронта

     Снажна, демократска и суверена Русија...

  • Све који воле Русију, који се с поштовањем односе према њеној историји, који су спремни да раде и стварају у име њене данашњице и велике будућности, позивамо да се придруже Општеруском народном фронту. Ми верујемо у нашу победу, у победу Русије!

     «Ми, представници друштвених удружења:

     - делујући у интересу Русије и њеног многонационалног народа;

     - поштујући људска права, Устав и законе Руске Федерације;

     - тежећи развоју стварне демократије, реалном учешћу свих заинтересованих грађана у одлучивању о судбини своје земље;

      - подржавајући иницијативу нашег лидера В.В.Путина и реализујући курс Председника Русије,

     изјављујемо о стварању Општеруског народног фрона као широке колаиције друштвених снага, створене ради израде и рализације дугорочног програма развоја нашег друштва.

     НАШ ЦИЉ:

     - изградња снажне, демократске, суверене Русије:

  • земље са тржишном привредом, засноване на принципима слободе и подршке предузетништва, конкуренције, социјалног партнерства, одговорности послодаваца и поуздане заштите права радника.
  • друштва слободних и успешних људи, изграђеног на вредностима једнакости права жена и мушкараца, узајамног поштовања и грађанске солидарности представника различитих религија, националности, генерација и облика професионалне делатности.

     Нашој земљи је неопходан динамичан развој заснован на обнови, модернизацији свих страна живота и сигурно кретање ка постизању циљева из «Стратегије 2020».

     Полазећи од изложеног, договорили смо се да заједнички узмемо учешћа на изборима за Државну Думу Руске Федерације, да у складу са законодавством и на основу опште сагласности да формирамо федерални списак кандидата партије Јединствена Русија.

     Наши кандидати изаћи ће на изборе са заједничким програмом, који ћемо припремити на основу најшире расправе у свим друштвеним организацијама које су ушле у Општеруски народни фронт.

     Ми желимо да творци овог народног програма, а самим тим и курса којим ће ићи земља, буду милиони наших суграђана. Задатак Општеруског народног фронта јесте да отвори пут новим идајама, да привуче грађанско друштво (омладинске, женске, ветеранске организације, пословне кругове, синдикате и професионална удружења), све заинтересоване људе за одлучивање о најважнијим питањима развоје земље, да учинимо тако да професионални и стваралачки потенцијал грађана, њихова друштвена иницијатива, буду искоришћени.

     Све који воле Русију, који се с поштовањем односе према њеној историји, који су спремни да раде и стварају у име њене данашњице и велике будућности, позивамо да се придруже Општеруском народном фронту.

     Ми верујемо у нашу победу, у победу Русије!»

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари