Додик: Гласно треба рећи да је Косово и Метохија неотуђиви део Србије, али и Српске

СВЕСРПСКИ САБОР: ИЗЛАГАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА СРПСКЕ МИЛОРАДА ДОДИКА

* Српска је била задовољна аутономијом коју је добила путем Дејтонског споразума, али је то доведено у питање. БиХ не може да настави са кршењем Дејтона, боље је да живимо као добре комшије него да будемо трајно посвађани укућани. Српски народ жели мир

* И данас бисмо били задовољни аутономијом датом у Дејтонском споразуму, али је то немогуће. Не због нас, него оних који не желе да се врате у оквире Дејтонског споразума

* Српски народ треба да ода признање господину Вучићу због његове борбе. Препознати у неповољном окружењу тренутак и борити се као господин Вучић, могу само велики државници. Више него ико је схватио да „резолуција о Сребреници“ није обичан папир који неко треба да усвоји, него је нешто што трајно треба да нас обележи. Обележиће нас само ако ми пристанемо, а ми то одбијамо

* Останимо привржени томе да се састајемо сваке две године. Да је понос бранити интересе свог народа и државе. И схватите да је нама тешко остати са онима који нам намећу етикету геноцидности, а пре 50 година су вршили геноцид над нама

_____________________________________________________________

          УСВОЈИЛИ смо заједничку Декларацију и јасно смо поручили да српски национални интерес нема алтернативу, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик.

          - Исто тако и заштита Срба ма где они живели - нагласио је Додик.

          Додао је да Александар Вучић и његов тим од Србије чине важан фактор на свим пољима.

          - Ово је историјски дан за нас и нека живе вечно Република Српска и Србије и српски народ ма где живео - додао је Додик.

          Председник Српске је навео да је то политика одговорна према народу, историји, држави, која афирмише Србију као земљу српског народа, тражи јединство српског народа у будућност.

          - Зато смо ми из Републике Српске загледани у Србију, волимо је и спремни смо да дамо допринос - рекао је Додик.

          Председник Српске је претходно -  на заједничкој седници влада Српске и Србије - рекао:

          - Верујем да ће овај догађај бити уписан у историју српског народа. Декларацијом се обухватају сви важни аспекти наших односа.

          Декларација ће бити усвојена у скупштинама Србије и Српске и биће власништво сваког човека српских држава.

          Српска је задовољна аутономијом коју је добила путем Дејтонског споразума, али је то доведено у питање. БиХ не може да настави са кршењем Дејтона, боље је да живимо као добре комшије него да будемо трајно посвађани укућани. Српски народ жели мир - истакао је Додик.

          Са овог националног сабора, послаћемо поруку да смо припадници једног народа, где год да били и да Срби нису црногорски или босански, него су Срби.

          И данас сам чуо неке пре нас да не желимо да некога угрозимо. То је својствено нама. Али су многи угрожавали нас.

          Излазимо са снажном Декларацијом. У времену када се у УН-у окупљају они који су хтели да нам наметну етикету геноцидног народа. То није речено, али се подразумева. Ми нисмо геноцидан народ. Ова резолуција се нас не тиче у смислу да треба да је проведемо. А највеће понижење је чињеница да су кориштени механизми из пословника Генералне скупштине који кажу да је то небитно питање.

          Српски народ треба да ода признање господину Вучићу због његове борбе. Препознати у неповољном окружењу тренутак и борити се као господин Вучић, могу само велики државници. Више него ико је схватио да то није само обичан папир који неко треба да усвоји, него је нешто што трајно треба да нас обележи. Обележиће нас само ако ми пристанемо, а ми то одбијамо.

          Гласно треба рећи да је Косово и Метохија неотуђиви дeо Србије, али и Републике Српске због културног наслеђа. Ту је корен свих нас.

          Желимо да кажемо јасно да је Српска била задовољна аутономијом која јој је дата Дејтонским споразумом. Али морате да знате да је то низом година, разним акробацијама срушено и доведено у питање. И данас би били задовољни аутономијом датом у Дејтонском споразуму, али је то немогуће. Не због нас, него оних који не желе да се врате у оквире Дејтонског споразума.

          Морамо да кажемо да Република Српска своје задовољство аутономијом у Дејтону, не може више да афирмише јер је оно угрожено. Деведесет одсто овлаштења отето је. Због неких илузија странаца.

          Важно је да дамо одговор и да он буде јединствен. Околности на међународном плану су битно промењене. Неопходно је да српски народ на овом Сабору да одговор на бројна питања

          Равнотежа у свијету се променила и морају се разумевати међународни односи. Александар Вучић их разуме боље него други.

          Ми у Српској сматрамо да БиХ не може да наставити са кршењем Дејтона и страном интервенцијом. Боље је да живимо као добре комшије, са својим правима, са својим политичко-територијалним субјектима, него да будемо трајно посвађани укућани. Српски народ жели мир и колико пута смо то рекли. Увeрен сам - ако дођемо у тренутак да морамо да одлучујемо о томе - само следите одлуку председника Вучића у том тренутку. Он је човек који може да да одговор на то питање.

          Ово српско окупљање треба да буде поздрављено и од наших комшија. Поруке о поштовању једних других биће послате са Сабора.

          СПЦ за српски народ је институција која је очувала наш идентитет. Припадници наше цркве кроз историју су жртвовали своје животе. Од нас се тражи да жртвујемо свој комодитет. И да знамо ко је био за ту проклету резолуцију у УН-у и да имамо однос према њима. Да не заборавимо за неколико дана. Они су нас натерали да у наше колективно памћење ставимо њихове зле намере.

          Желимо да Србија буде јака и она се уздигла. Задње деценије Србија је непрепознатљива. Видим промену, снагу. Она није у зградама и путевима. Она је у опредељењу. Вучић сваки дан живи у борби за српски народ и Србију.

          Поносан сам на Вучића што је одбио све нападе који су долазили од оних који су сматрали да је успех када Срби не могу да изразе своје циљеве.

          Сви у ред и будите захвални што сте дeо овог великог скупа. Вратимо се својим правим вредностима.

          У Србији и Српској живе бројни народи и они треба да буду једнаки. Хвала свима који су радили на овом важном документу.

          - Постоје медији који говоре да је Српска терет Србији, па праве осећај нелагодности када дођемо овдe. Ја тај осећај никада нисам имао када разговарам са Вучићем. Ово је српски сабор и третирајте га тако. Ово је континуитет.

           Сабор ће у данима и годинама које долазе биће осмишљенији. Останимо привржени томе да се састајемо сваке две године. Да је понос бранити интересе свог народа и државе. И разумите да је нама тешко остати са онима који нам намећу етикету геноцидности, а пре 50 година су вршили геноцид над нама.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари