Европска комисија активирала систем управљања косметском границом

Иза завесе преговора Београда и Приштине око царинских прелаза и печата

  • У саопштењу ЕК се каже следеће: "Ефикасно функционисање Система управљања границом (BMS) је још једно достигнуће за Косово у области владавине права. Косовском границом ће се управљати у складу са европским стандардима, захваљујући успешној примени пројекта који финансира Европска унија под називом 'ЕУ опрема за пограничну полицију Косова'
  • Пројекат је коштао 1,1 милион евра, а инсталиран је комуникациони систем који је, као и опрема за контролу границе, потенцијално компатибилан са `Шенгеном`

 

         У ЈЕКУ "борбе" око царинских прелаза Јариње и Брњак – заправо, иза завесе преговора између Београда, НАТО и Приштине - приштинска агенција Косова Лајв је (у свом сервису на енглеском језику) објавила вест под називом "Европска комисија подржава модерно управљање границама на Косову".

         Нешто раније, у петак 5. августа, у Приштини је Канцеларија за везу Европске комисије заједно са Министарством унутрашњих послова привремених власти на Косову инаугурисала нови "Систем управљања границом" (енг. Border Management System, скр. BMS). Тврдећи да је то "напредни систем који је компатибилан са Шенгенским информационим системом" граница ЕУ.

         Ниједна домаћа медијска кућа није известила о овом важном догађају упркос чињеници да се на веб страницама Европске комисије може наћи ова вест чији је само наслов преведен на српски језик са три дана закашњења, дакле - 8. августа, а даљи текст стоји на енглеском. Саопштење се може прочитати на:

         http://www.eeas.europa.eu/delegations/kosovo/press_corner/all_news/news/...

         Уосталом, репортер Косова Лајв – мада, очигледно, није био на лицу места овог догађаја важног за Србију - пренео је делове саопштења за јавност Европске комисије. Међутим, сазнајемо да је овај пројекат управљања границом већ уведен у функцију на међународном аеродрому у Приштини. У част одлазећег вршиоца дужности шефа Канцеларије за везу Европске комисије у Приштини, Шјартан Бјорнсона (Kjartan Bjornsson). Догађају је присуствовао и тамошњи министар унутрашњих послова, Бајрам Реџепи.

         У саопштењу ЕК се каже следеће: "Ефикасно функционисање Система управљања границом (BMS) је још једно достигнуће за Косово у области владавине права. Косовском границом ће се управљати у складу са европским стандардима, захваљујући успешној примени пројекта који финансира Европска унија под називом 'ЕУ опрема за пограничну полицију Косова'. Путем овог пројекта вредног 1,1 милион евра, власти које управљају границом су инсталирале један комуникациони систем који је потенцијално компатибилан са Шенгеном а добили су и опрему за контролу границе."

         Сајт Европска комисије даље каже: "Ефикасно функционисање BMS ће дозволити структурисан и формализован прелаз границе за људе који долазе и одлазе са Косова. Он ће узбунити пограничну полицију када криминалци на потерницама покушају да уђу или напусте земљу. Економски гледано, BMS доприноси стабилности земље и стога охрабрује инвестиције на Косову. На дуге стазе, он ће побољшати економске стандарде свих држављана Косова.

         "Нема сумње да је примена овог пројекта веома важан корак наше земље ка визној либерализацији и евроским интеграцијама," изјавио је овом приликом Бајрам Реџепи. "У име Владе Републике Косова, захваљујем се Европској комисији за њихову непрекидану подршку демократизацији и развоју читавог Косова," додао је Реџепи.

_________________________________________________

 

Тирана поздравила договор Приштине, Кфора и Еулекса

         "АЛБАНСКА влада је поздравила споразум о разумевању постигнут у петак 5. августа између Владе Републике Косова, Кфора и Еулекса који ће гарантовати контролу северне границе Републике Косова и поставити солидан темељ за решавање питања слободног протока робе између Републике Косова и Републике Србије путем преговора а на бази принципа реципроцитета," пренела је саопштење за јавност албанске владе новинска агенција АТА у свом сервису.

         "Албанска влада позива обе стране да успоставе слободан проток робе у оба смера и сарађују у борби против шверца и организованог криминала у најбољем интересу обе земље и региона у целини," каже се у саопштењу албанске владе које је објављено на веб сајту Већа министара.

_________________________________________________

Промене у војном врху Албаније, најмлађе чланице НАТО пакта

ЂУНКШИ НА ЧЕЛУ ГЕНЕРАЛШТАБА, РЕФОРМЕ ПО "НАТО СТАНДАРДУ"

 

         БРИГАДНИ генерал Џемаљ Ђункши (Xhemal Gjunkshi) је у понедељак 8. августа преузео дужност новог начелника албанског Генералштаба од бригадног генерала Максима Маљаја који је ову функцију обављао три године.

         Свечаност је одржана у Министарству одбране Албаније у Тирани. Министар одбране, Арбен Имами, је том приликом изјавио да су нова дужност генерала Ђункшија веома тешка и важна за албанску државу, пренела је албанска агенција АТА.

         "Оружане снаге Републике Албаније ће вредно радити на спровођењу добро простудиране реформе и испуниће циљеве албанске владе и Министарства одбране. Такође ће испунити захтеве НАТО пакта и показати професионализам у привржености миротворним мисијама," изјавио је овом приликом нови шеф албанског генералштаба.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари