Крушевац добио споменик деспоту Стефану Лазаревићу – гледа према Косову и Метохији

ДРЖАВНУ ВИДОВДАНСКУ ЦЕРЕМОНИЈУ ПРЕДВОДИЛИ МИНИСТАР ЂОРЂЕВИЋ И ДИРЕКТОР БИА ГАШИЋ

* Зоран ЂОРЂЕВИЋ: „На овај дан шаљемо јасну поруку свету да је Србија свуда где је српски народ, да Србија брине о свом народу где год да се налази и да ће тако бити и убудуће”

* У цркви Лазарици служена литургија, потом код Споменика косовским јунацима одржан помен, а након тога је у касарни „Цар Лазар” владика крушевачки Давид освештао камен темељац за цркву која се посвећује кнезу Лазару

____________________________________________________________________________

        ВЕНЦЕ на Споменик косовским јунацима у Крушевцу положили су данас на Видовдан министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и директор Безбедносно информативне агенције (БИА) Братислав Гашић.

        У име председника Србије Александра Вучића, Ђорђевић је предводио државну церемонију полагања венаца којом се обележава 631. годишњица Косовског боја, а коју организује Одбор Владе Србије за неговање традиција ослободилачких ратова.

        Ђорђевић је новинарима казао да је Видовдан симбол српства, слободе, „отпора туђину”, симбол храбрости, витештва те да постоји дужност и обавеза да се чува успомена на те дане.

        „На овај дан шаљемо јасну поруку свету да је Србија свуда где је српски народ, да Србија брине о свом народу где год да се налази и да ће тако бити и убудуће”, рекао је он.

        На питање новинара у вези са корона вирусом, на који су позитивни и поједини чланови Владе Србије, Ђорђевић је одговорио да је тестиран у петак и да су резултати негативни.

        „Кризни штаб имамо сутра, верујем да ће он, на основу свих параметара које има донети адекватне мере да се заштите грађани Србије”, додао је он.

        Крушевац Видовдан слави и као свој дан.

        Венце и цвеће на Споменик косовским јунацима су, након државне церемоније, положиле делегације Града Крушевца и побратимског града Бијељине, те представници бројних удружења и организација, а представници града су јутрос положили цвеће и на споменике на Слободишту, на Фонтани и на Багдали.

        На Тргу Костурница је откривен и освештан Споменик деспоту Стефану Лазаревићу, а домаћини и гости су потом обишли и новопостављени јарбол на Багдали.

        Деспот је на коњу и са крстом.

        А гледа – према Косову и Метохији

        У цркви Лазарици јутрос је служена литургија, потом код Споменика косовским јунацима је одржан помен, а након тога је у касарни „Цар Лазар” владика крушевачки Давид освештао камен темељац за цркву која се посвећује кнезу Лазару.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари