Френсис Бојл „открио” да је БиХ у Дејтону одређено да траје 15 година – шта кажете?

(НЕ)ОЧЕКИВАНА ОТВОРЕНОСТ ПРОВЕРЕНОГ БОШЊАЧКОГ ЛОБИСТЕ ПЛАСИРАНА ПРЕКО ТУРСКЕ АГЕНЦИЈЕ АНАДОЛИЈА

         ПОЗНАТИ бошњачки лобиста Френсис Бојл – сад у јагњећој кожи „америчког професора” - усталасао је и политичке и националне страсти у средишњим деловима бивше Југославије.

         Како и не би: „открио” је да Запад тобоже прихватио споразум Милошевић-Туђман из Карађорђева и да зато у Дејтону БиХ направљена са роком трајања од само 15 година. А да је Дејтонски споразум био формула за нешто одложену реализацију `Карађорђева`.

         Индикативно је било и то што је Бој своју „бомбу” поверио турској агенцији Анадолија.

         То је био додатни разлог за опрез. Бар са српске стране.

         Зато су ФАКТИ зналце теме питали: Шта кажете за Бојлово „Данајско откриће”? У тренуцима кад је Милорад Додик прво сарајевским Данима трезвено рекао да БиХ уз поштовање Дејтона може још трајати, па потом израелским новинарима – да је присталица самосталности РС а не њеног присаједињења Србији. Ако прилике за самосталност буде...

 

Др Ненад КЕЦМАНОВИЋ, политички аналитичар

Покушава ли Бојл да испровоцира Србе да крену у сецесију?

  • Да ли наступ овог бошњачког лобисте треба да буде шлагворт Бошњацима да се лате оружја да бране опстанак Босне од иноверних комшија?
  • Или Бојд рачуна на комбинацију: да најпре навуче Србе да се залете на референдум о осамостаљењу и да потпали Бошњаке да силом заузму границе РС, те да тако НАТО добије оправдање да војно интервенише?

         ПРЕМА Бојловој изјави, БиХ је већ за више од годину и по прекорачила планирани рок трајања од петнаест година. То су њему, наводно, још у Дејтону поверили Ричард Холбурук и представници Пентагона, а сада и САД и ЕУ само “са задњег седишта” посматрају распадање БиХ и стрпљиво чекају да прогласе потпуни разлаз.

         Да ли ово сензационално откриће једног професора треба да буде изазов Американцима и Европљанима да одговоре `не` само речју него и акцијом спасавања БиХ од распада?

         Да ли треба да испровоцира Србе да крену у сецесију?

         Да ли треба да буде шлагворт Бошњацима да се лате оружја да бране опстанак Босне од иноверних комшија? Или Бојд рачуна на комбинацију: да најпре навуче Србе да се залете на референдум о осамостаљењу и да потпали Бошњаке да силом заузму границе РС, те да тако НАТО добије оправдање да војно интервенише?

         Индикативно је да је шокантну тајну, коју крије читавих 17 година, амерички професор изабрао да открије баш у тренутку када је и у Вашингтону и у Бриселу очигледно опало интересовање за БиХ. Као и то да је откриће премијерно саопштио управо информативној агенцији Анадолија у Турској, која је, уз западну подршку, отворено преузела бригу о Бошњацима и Босни.

         Зашто овако негативно тумачим информацију која би, сама по себи, могла да обрадује Србе и Српску?

         Зато што је реч о америчком професору и дугогодишњем бошњачком лобисти, који је годинама уназад предњачио у причама о српском геноциду и охрабривао тужбу пред Међународним судом у Хагу.

         Пошто је као бошњачки правни заступник, изгубио судски спор, његов милионски доларски хонорар је постао предмет великог негодовања сарајевских медија. Бојл се зато повукао у САД и неко време ућутао. Сада, овом шокантном информацијом, чини ми се, покушава да се преко Истанбула, врати у игру око Босне, уз подршку домаћих или иностраних спонзора.    

 

Бранислав БОЖИЋ, коменатор НИН-а из Бањалуке

Могућ је чак и кипарски модел

  • Босна ће као држава слабити, РС ће да јача, а Федерација ће бити у општој конфузији због нерешеног односа Бошњака и Хрвата, који је јако битан за судбину целе Босне. До његовог решавања ће доћи кад Хрватска и званично уђе у ЕУ и  Загреб снажније крене према Босни, под фирмом да штити права Хрвата
  • Морамо да ојачамо своју позицију када свет буде разматрао модел за Босну, јер је могући чак и кипарски модел: да два дела Босне имају различите судбине. Тад неће бити довољне јаке изјаве, него се мора бити мудрији и вештији, лукавији
  • Политички циљеви треба да буду закамуфлирани, јер свет функционише на лажима

         МЕЂУНАЦИОНАЛНО поверње у Босни је све мање, а нације све удаљеније.

         Међународна управа је после рата радила све супротно од онога што тврди Бојл – покушала је да централзује Босну и успела је из више разлога.

         Први је у наивности свих политичких елита у РС, укључујући Додика из времена првог премијерског мандата.

         Други је што је Србија тада била изузетно слаба, па се њен глас као једног од гараната споразума није довољно чуо нити био уважаван у међународној заједници.

         Трећи разлог је што је Русија била слаба и до пре пет година се није озбиљније укључивала у процесе на Балкану.

         Сад се све то променило: Србија је у нешто бољој позицији, Русија у знатно бољој, а политичке елите у РС су се потпуно освестиле, па имамо свеопште надгорњавање политичких елита ко ће заузети јаснију позицију према изворном Дејтону. Сад буквално сви исто мисле!

         Ни свет није какав је био: Америка је и даље веома моћна, али Босна јој више није приоритет - ни у првих 20, јер су се појавиле важније ствари на планети: цео Блиски Исток, општа економска криза, проблеми са сировинама и енергијом. Брисел види реалност у Босни много боље од Вашингтона, али чека да му се дошапне оданде.

         Шта ће бити? Босна ће као држава слабити, РС ће да јача, а Федерација ће бити у општој конфузији због нерешеног односа Бошњака и Хрвата, који је јако битан за судбину целе Босне. До његовог решавања ће доћи кад Хрватска и званично уђе у ЕУ и  Загреб снажније крене према Босни, под фирмом да штити права Хрвата.

         До тада РС мора да уради две ствари: да ојача економски (а унутрашње прилике су драматично лоше и прекривене су овим великим темама) и да гаји јако, јако добре односе у региону.

         Морамо да ојачамо своју позицију када свет буде разматрао модел за Босну, јер је могући чак и кипарски модел: да два дела Босне имају различите судбине. Тад неће бити довољне јаке изјаве, него се мора бити мудрији и вештији, лукавији. 

         Политички циљеви треба да буду закамуфлирани, јер свет функционише на лажима. И ми морамо да камуфлирамо: лепим причама о људским правима, другим стварима којих мало има реално, а пуно их има у причи... Морамо имати модеран вокабулар, а гледати своја посла!

 

Петар КУНИЋ, бањалучки универзитетски професор, бивши министар

Светска збивања су таква да још нема услова за независност РС

  • Знамо да РС жели независност, али треба оценити да ли је у овом тренутку - или уопште - то могуће. За независност треба да и друге стране прихвате одвојен живот и сарадњу. Хрватска би прихватила, али Бошњаци не

         БОЈЛ се више осврће на то да БиХ не напредује у погледу договора политичких елита и да зато заостаје ка ЕУ.

         Знамо да РС жели независност, али треба оценити да ли је у овом тренутку - или уопште - то могуће. За независност треба да и друге стране прихвате одвојен живот и сарадњу. Хрватска би прихватила, али Бошњаци не.

         Да ли би пристала међународна заједница, која је на једном делу Балкану признала једном народу право на самоопредељење, дала им своју државу, а на другом делу није. У томе је страдао српски народ и мислим да су светска збивања још таква да нема услова за независност РС.

         Питање ће ипак морати да се реши јер Босна не може да се претвори у савремену демократску државу: у њој су три различите културе, вере, тредиције и вредносне оријентације.

         Историјски гледано – то није исти народ и разлике су могле да се поднесу само у комунизму, где није било демократије, већ су централни комитети уређивали односе. У ово време, једини начин јесте да се строго поштује Дејтон, што није случај, а то грађане РС чини исфрустриранима!

         Независност – то је Додиково опредељење и циљ, који у овом трену нема реалну подлогу.

 

Ђорђе ВУКОВИЋ, професор бањалучког Факултета политичких наука

Бојла и Додика не треба пребрзо доводити у везу

  • Зна се да су рађани РС опредељени за висок степен аутономије која гравитира ка самосталности или независности – када буде прилике
  • Америчка амбасада је ових 15 година мира стално потхрањивала сарајевску елиту унитаристичким концептом, Бањалуку и Србе у РС сецесионистичким, а Хрвате – опортунистичким

         НЕ БИХ пребрзо доводио у исти контекст Бојла и Додика!

         Код нас је предизборна кампања, а прича о самосталности РС је - добитна комбинација! Зна се да су рађани РС опредељени за висок степен аутономије која гравитира ка самосталности или независности – када буде прилике.

         А то да би РС пре самосталност него унитаристички концепт са Србијом – то је страх у интелектуалним круговима да би РС имала статус Шумадије или неког другог региона који је у Србији у трећем плану. Моћ коју има политичка елита – пре свега да управља финансијама – сваком је политичару изнад снова о јединству (и то не доводи у питање братске и блиске односе).

         Шта је ново у Додиковој изјави?

         Први пут се Дејтонски споразум отворено не помиње као етапа ка унитаризацији, него ка потпуној дисолуцији Босне.

         Дисолуција је природнија - с обзиром на све тенденције - док би унитаризација била могућа само неким политичким и војним насиљем.

         Америчка амбасада је ових 15 година мира стално потхрањивала сарајевску елиту унитаристичким концептом, Бањалуку и Србе у РС сецесионистичким, а Хрвате – опортунистичким.

         То је трајни конфликт. Он је учинио да Дејтонски споразум буде привремено решење. Дејтон је зауставио рат, али је само пауза до решења.

 

Гојко ЂОГО, песник, дописни члан САНУ

Само да комплот Бошњака и Хрвата не тражи више од Дејтона...

  • РС би већ сада могла да функционише као држава и самостално: има становника колико Македонија или Словенија, има територију и контролише је, а има и самоодрживост која је нужна за самосталну државну заједницу
  • Али, мислим да се самосталност неће догодити у скоријој будућности, јер се већ вековима о Балкану одлучује ван Балкана

         МОГУ да се изјасним само као грађанин: РС и БиХ намирује 20 година од заснивања у Дејтону – које је било наопако, али вероватно једино могуће у том часу.

         Одмах се знало да то није срећна државна заједница, да у целом свету нема сличног примера и да ће трајати колико и мандат међународних чинилаца!

         Надајмо се да ће временом унутрашње тензије попустити - с тим да у Федерацији има много више проблема, док би РС већ сада могла да функционише као држава и самостално: има становника колико Македонија или Словенија, има територију и контролише је, а има и самоодрживост која је нужна за самосталну државну заједницу.

         Али, мислим да се самосталност неће догодити у скоријој будућности, јер се већ вековима о Балкану одлучује ван Балкана. А моћним силама је - у овом часу - превише балканских проблема и гледаће да ускладе односе. Ако европски утицаји, али и муслимански ветрић који струји са Истока не буду узели маха, него превагне цивилизовани европски исламски дух кога је било у Босни – БиХ ће потрајати.

         Додиковој изјави нема приговора: ако комплот Бошњака и Хрвата не буде тражио више него што предвиђа Дејтонски споразум, заједница БиХ може још потрајати – до тренутка кад се једни другима не попну на главу!

         Додикове изјаве су некада импулсивне, а после их нијансира до праве мере. Народу - са сваке стране у БиХ – превише јр  гложења, и било би га мање да има више хлеба. Ако неко хоће да помогне БиХ - требало би да то покаже с мало више хлеба! 

 

         Диана Милошевић

 


Слични садржаји

Коментари