Порфирије: Наши су страдали у аустроугарској окупацији, потом у НДХ - голгота до голготе

БРАТУНАЦ: ОБЕЛЕЖЕНО СТРАДАЊЕ СРБА СРЕДЊЕГ ПОДРИЊА И РЕГИЈЕ БИРАЧ

* Патријарх српски: Наши невино пострадали родитељи, деца, браћа и сестре, наш народ - то су мученици

* „Ми хоћемо да се боримо молитвом, Христовим спасењем, знањем и образовањем. То треба да буду наша највећа оружја, а превасходни циљ јесте мир“

__________________________________________________________

          ЗА разлику од других, за бол српских мајки није потребна никаква потврда нити гласање, рекао је Патријарх Порфирије на обележавању страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирачу.

          - Овде је народ мученички пострадо пре 32 године. Исто тако настрадали су у Аустроугарској окупацији, потом у НДХ. Голгота до голготе - истакао је Порфирије.

          Патријарх српски је додао:

          - Знајте добро, наши невино пострадали родитељи, деца, браћа и сестре, наш народ, то су мученици. Ми хоћемо да се боримо молитвом, Христовим спасењем, знањем и образовањем. То треба да буду наша највећа оружја, а превасходни циљ јесте мир - поручио је патријарх Порфирије.

          Он је додао да нико не умањује жртве других народа.

          - Напротив, свака жртва је жртва, било да је српска, хрватска или бошњачка. Међутим, болу мајке у Братунцу, Сребреници, Залазју, Кравици... или било где у Подрињу не треба никаква писана документација. То њихов бол и сузе најбоље знају, јер голгота братуначка и више него је стварна. Зато нам нису потребна ничија гласања за ту потврду. Нити једном жртвом се не сме манипулисати - истакао је патријарх Порфирије.

          Одавање поште је почело литургијом у Цркви Успења Пресвете Богородице у Братунцу, коју су служили патријарх српски Порфирије и митрополит дабробосански Хризостом.

           У Братунцу је служен помен за 3.267 српских жртава средњег Подриња и Бирча, погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату, а поводом 32. године од великог страдања Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69, а заробљено 22 војника и цивила.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари