Посао добила државна фирма OESD?

АУСТРИЈА ПРОИЗВОДИ БИОМЕТРИЈСКЕ ПАСОШЕ КОСОВА

генерални директор OESD-а Ранјхарт Гауштерер потписаo уговор

   Све на ивици скандала: жалила се словеначка фрима CETIS која доказује да је њена понуда била повољнија за 600.000 евра

   СВИ су изгледи да је производња пасоша “Републике Косово” припала аустријској државној фирми, што – ако се покаже као тачно – може изазвати поприличан скандал. Приштински лист Експрес наводи: да се аустријска фирма зове OESD (што би требало да је скраћеница) и каже објављује да ће се први редовни пасоши појавити у октобру. 

   Заправо, цела ствар је већ у предсобљу скандала. Посао је добила фирма чија је понуда била за 600.000 евра неповољнија (што може значити да се радило о корупцији), па се словеначка компанија CETIS – која није прошла на тендеру упркос бољој понуди – већ жалила због изгубљене трке за производњу косовских електронских пасоша. И, нема намеру да одустане иако је приштински Панел за разматрање жалби већ одбацио њен приговор.

   То је омогућило  „Министарству унутрашњих послова Косова” да  „настави са процедурама”, односно - да приведе крају тендер вредан 14 милиона евра за производњу биометријских пасоша и да аустријској компанији Österreichische Staatsdruckerei GmbH.

   Ова одлука је донета у петак и биће објављена у понедјељак. Хисни Хоџа, шеф Панела за разматрање жалби, изјавио је да је жалба словеначке компаније била неоснована, иако је наведена компанија понудила доказе за супротно. 

   Међи губитницима је и немачка компанија „Giesecke & Devrient”, за коју немачки медији извештавају да тамошње власти врше истрагу у вези са у вези с подмићивањем. Иначе, у тендеру је учествовало шест компанија, а четири су предале своје понуде.

   Елиминисани Словенци су у жалби навели: Ми смо понудили седам машина с производним капацитетом од 40 секунди за комплетирање једног пасоша, то значи 90 пасоша на сат. Производни капацитет 7 машина је 5040 пасоша за 8 сати. Понуђени капацитет са наше стране је много већи од капацитета производње од 3.500 комада пасоша траженог у тендерској документацији".

   Извор: ИНФО-КС.НЕТ

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари