Србија нема користи од поделе Косова

Амерички аналитичар Данијел Сервер о Космету

Данијел Сервер

  • Подела Косова била би снажан фактор дестабилизације региона      
  • Тешко ми је да разумем Тадића који преко других ставља до знања: Ми нећемо цело Косово, ми бисмо само север ‘’
 

            ВАШИНГТОН – ‘’ Подела Косова била би снажан фактор дестабилизације региона и не схватам какву корист Србија за себе види у вођењу такве политике ‘’ , изјавио је професор  Данијел Сервер са Унивезитета Џон Хопкинс за радио ‘’ Слободна Европа ‘’. 

            Он је нагласио да разуме косовску страну ове једначине јер Приштина жели да  коначно успостави суверенитет на читавој територији Косова  и спроведе Ахтисаријев план али да не разуме Београд. 

            ‘’ Тешко ми је да разумем Тадића зато што он поручује, иако то не каже сам већ препушта да то други говоре у његово име – ‘ Ми нећемо цело Косово, ми бисмо само север’ ‘’, наглашава Сервер, истичући да је разумео, иако није прихватао, став који је заступао Војислав Коштуница чија је суштина била да се сачува цело Косово јер је оно традиционално било интегрални део Србије. 

            Он оцењује  да је читава драма на северу Косова зобг царинских печата и криза која је уследила на граничним прелазима неочекивано нагло осветлила прави проблем – север Косова. 

            ‘’ Север Косова није територија на којој се налази главнина српских манастира, цркава и споменика  нити је то област у којој је настањена већина косовских Срба ‘’ , рекао је Сервер и додао да би  узимање севера Косова, што је по његовом мишљењу де факто већ и урађено,  дошло до дестабилизације других региона и земаља Балкана. 

            Он сматра да би то довело до ојачања иредентистичке албанске страсти за уједињење са Албанијом и албански већинским деловима Македоније, Србије и Црне Горе. 

            ‘’ Ти пориви су на Косову у овом тренутку релативно безначајни али у би у таквом сценарију несумњиво добили замајац ‘’, упозорио је Сервер  и закључио да уколико Србија и даље буде заступала тренутни став да ће јој Европска унија једноставно поручити да ће на учлањење у њене редове морати мало дуже да причека. 

 

Фонет/ М. Ч. 

 

 

 

БИВШИ ПОВЕРЕНИК ЕУ ЗА КОСОВО ВОЛФГАНГ ИШИНГЕР

Волфганг Ишингер

            Неприхватљива подела Косова

 

  • Србији никад није био постављан услов да призна Косово

 

            БИВШИ повереник ЕУ за Косово Волфганг Ишингер изјавио је за Дојче веле да су идеје о подели Косова `` апсолутно неприхватљиве`` , а да посредовање Герхарда Шредера такође указује да КФОР  посматра Косово као интегралну целину.

            ‘’ Било би боље да до сукоба око границе и трговине између Србије и Косова ије дошло јер су ти проблеми давно морали да буду решени. Мислим да је важно подсетити све, а посебно званичнике у Београду да без отклањања сукоба врата ЕУ не могу даље да се отворе и неће се отворити. Мислим да је то у Београду схваћено на свим нивоима и да су тога свесни и локални политичари на сецеру Косова ‘’ , рекао је Ишингер.  

            Он је додао да Србији никад није био постављен услов да призна Косово јер су сви свесни  политичких и правних проблема али је јасно да мора да буде створена ситуација у којој ће односи Србије и Косова бити без проблема и затегнутости. 

            ‘’ Сваку идеју о подели Косова треба што пре одбацити јер су оне апсолутно неприхватљиве али дијалог Београда и Приштине мора да буде настављен и мора да донесе резултате.  Ако их не буде, то ће бити велики проблем за Србију која би желела да још ове године учини нове кораке у приближавању ЕУ. Немогућа је ситуација у којој нова чланица ЕУ својим приступањем у Унију увози нерешене територијалне проблеме ‘’ ,  истиче Ишингер и закључује да је такво решење могуће, да је на дохват руке и да би било у интересу народа на обе стране. 

 

Фонет/ М. Ч. 

 
 

            ПОСРБЉЕНО:

            Очекивано? Наравно! Поготово од кога и одакле долази! Од Сервера и Ишингера све друго би било изненађење!

            Њих двојица не остављају своје трагове. То су трагови Вашингтона и Берлина.

            Није изненађујуће ни што су се „њихови“ индиго-ставови појавили истог дана.

            И синхронизација оваквих „независних експертских мишљења“ само показује колико је режисерима српско-косметске драме важна „артиљеријска припрема“ после неуспелог првог јуриша на прелазе Јариње и Брњак.

            
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари