Србији у Вашингтону одобрено да „повуче” првих 200 милиона долара

 ШТА БИ НАША ВЛАСТ БЕЗ СВЕ НОВИХ КРЕДИТА

  • Предузете су све мере да у четвртак ММФ одобри програм из предострожности у вредности од милијарду евра", изјавио Божидар Ђелић

  • Главна тема заседања Светске банке и ММФ је економска криза у свету и еврозони која је – по Ђелићевим речима -  невероватних размера и највећа у последњих 30 година

         ВАШИНГТОН, (ФоНет) - Заменик премијера Србије Божидар Ђелић изјавио је у Вашингтону да је Србија постигла договор са Светском банком (СБ) и Међународним монетарним фондом (ММФ) да може да повуче 200 милиона долара од раније договореног кредита СБ.

        "Најважније за Србију јесте да је договорено са СБ и ММФ да можемо да повучемо 200 милиона долара, што је прва транша договореног кредита", рекао је Ђелић за РТС.

        Заменик премијера је прецизирао да ће половина од те суме бити искоришћена за подршку буџету, док ће друга половина отићи за енергетски систем, финансирање безбедности путева и здравство.

        "Што се тиче ММФ, предузете су све мере да у четвртак Фонд одобри програм из предострожности у вредности од милијарду евра", додао је Ђелић.

         Према његовим речима, главна тема заседања Светске банке и ММФ је економска криза у свету и еврозони, која је, како је истакао, невероватних размера и највећа у последњих 30 година.

        Говорећи о томе да ли је угрожено пословање грчких банака у Србији, у светлу спекулација о могућем банкроту Грчке, он је истакао да тај проблем не постоји пошто те банке послују по законима Србије и грађани апсолутно немају разлога за забринутост.

        Ђелић предводи делегацију Србије, у којој је и гувернер Народне банке и гувернер Србије у ММФ Дејан Шошкић, на Годишњој скупштини Међународног монетарног фонда и Светске банке, која се одржава у Вашингтону.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари