ДОДИК: Желимо још низ уговора ЕЉКИН: Темељ су историјске везе

Додик, чланови Владе и привредници РС разговарали са руском привредном делегацијом

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик, чланови Владе и привредници из РС састали су се у Бањалуци са делегацијом из Русије, коју је предводио Григориј Ељкин, председник руског дела Међувладине руско-б/х комисије за трговину и економску сарадњу.

        У делегацији су били и привредници из Русије. Председник Додик оценио је да је веома важно да су поновно успостављени контакти у Међувладиној комисији за трговину и економску сарадњу, како би се решило неколико битних питања између БиХ и Руске Федерације, која се тичу економије и трговине. Ово је важно да би се убрзало питање решавања дуга који обострано постоји - једног комерцијалног БиХ према „Гаспрому“, за гас који је настао још у току рата и клириншког дуга којег Руска Федерација има према БиХ од чега око 50 милиона долара отпада на РС", рекао је председник Додик.

        Он је нагласио да Република Српска жели да се сва та питања реше, да дође до споразума и да се донесе низ уговора који ће побољшати сарадњу и услове за рад домаћих привредника, пре свега споразум, који се односи на дупло опорезивање и да се побољша привредна сарадња Руске Федерације, Републике Српске и БиХ.

        Григориј Ељкин оценио је да је ово врло важан догађај за односе Руске Федерације и БиХ, јер се ради о обнављању деловања Међувладине комисије за привредну сарадњу, која је формирана 2004. године и након тога само једном заседала 2007. године. Наш главни задатак у склопу комисије је стварање таквих међудржавних односа који би омогућили боље разумевање, рекао је Ељкин и додао да постоје добре перспективе за односе са Републиком Српском, који се заснивају на врло добрим историјским везама.

        Председник руског дела Међувладине руско-б/х комисије за трговину и економску сарадњу рекао је да је главни задатак у склопу Комисије стварање модалитета боље размене информација између предузетника двије земље, споразума о слободној трговини и споразума о избегавању дуплог опорезивања.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари