Српска је за евроинтеграције које не угрожавају њен статус

ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ СРЕО СЕ

У ВАШИНГТОНУ СА ФИЛИПОМ РИКЕРОМ

  • Додик упознао помоћника државног секретара САД са политичком и економском ситуацијом у Републици Српској и ставовима представника Републике Српске у погледу решавања отворених питања у БиХ
  • Председник Републике разговарао је и са конгресменом Робертом Аделхортом са којим је разменио мишљења о актуелним питањима у БиХ и региону 

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик разговарао је у Вашингтону са замеником помоћника државног секретара САД Филипом Рикером (Philip T. Reeker).

        Председник Реублике упознао је помоћника државног секретара САД-а са политичком и економском ситуацијом у Републици Српској и ставовима представника Републике Српске у погледу решавања отворених питања у БиХ.

        Председник Додик нагласио је да је Република Српска посвећена очувању мира, стабилности и Дејтонског мировног споразума и да је опредељена за европске интергације, које не угрожавају њен статус и овлашћења.

        Председник Републике рекао је да Република Српска има конструктиван приступ у погледу испуњавања обавеза које се тичу даљег напретка на путу ка Европкој унији, а односе се на законе о попису становништва и систему државне помоћи, као и имплементацију одлуке Суда за људска права у Стразбуру у предмету „Сејдић и Финци“.

         На састанку је било говора и о решавању питања војне имовине, а председник Републике рекао је да је то вештачки наметнут проблем и да она имовина, која је потребна ОС БиХ, треба да им буде дата на коришћење, а када за то престане потреба, та имовина треба да буде враћена ентитетима, односно локалним заједницама у којима се налази.

        Председник Републике указао је да је потребно увести рационалност у погледу буџета и финансирања институција БиХ, у складу са ситуацијом узрокованом светском економском и финансијском кризом.

        Током разговора било је речи и о израелско-палестинским односима, а председник Републике поновио је став да се Република Српска залаже за мирно решавање проблема, на приципима договора и консензуса, који ће уважити интересе обе стране.

        Председник Републике разговарао је и са конгресменом Робертом Аделхортом са којим је разменио мишљења о актуелним питањима у БиХ и региону.   

(информација о посети са збаничног сајта председника РС)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари