Српска тражи од СБ УН да укине Инцкову функцију

УЗ ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ДА ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИК У БиХ НАСТАВЉА СА ПРИМЕНОМ СИЛЕ МИМО ДЕЈТОНА

  • РС указала да је децентрализовано уређење БиХ, засновано на Дејтонском споразуму, суштински важно за наставак њене стабилности и одрживости и да оно не представља препреку на путу БиХ ка Европској унији

        БАЊАЛУКА, (ФоНет) - Република Српска (РС) затражила је, у свом најновијем извештају Савету безбедности Уједињених нација, трајно укидање Канцеларије високог представника, оцењујући да он наставља са применом силе, која превазилази његова овлашћења дефинисана Анексом 10 Дејтонског споразума.

        „Уместо да делује у складу са својим мандатом, Високи представник наставља да издаје уредбе које поништавају легалне потезе Уставом загарантованих институција у БиХ“, истиче се у докумету, преноси РТРС.

        Високи представник, како се додаје, такође наставља да даје себи за право да посеже за незаконитим казнама против појединаца без права на жалбу или саслушања друге стране.

        У извештају се истиче да је децентрализовано уређење БиХ, засновано на Дејтонском споразуму, суштински важно за наставак њене стабилности и одрживости и да оно не представља препреку на путу БиХ ка Европској унији.

        У извештају се наводи и да је у Федерацији БиХ, у поређењу са РС, учињено много мање и о питању усклађивања законодавства са прописима ЕУ.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари