У Сребреници се појавили леци којима се, у име Алаха, позива на протеривање Срба

У ГРАДУ СЕ - УОЧИ ЛОКАЛНИХ ИЗБОРА -

ПОЈАВИЛО 1000 НОВОРЕГИСТРОВАНИХ БОШЊАКА И 200 СРБА

  • Начин на који се ушло у кампању за предстојеће локалне изборе показује да, ако Бошњаци победе у Сребреници, за српски народ ту опстанка неће бити, сматра председник Борачке организације Сребренице Милош Миловановић
  • Заменик начелника општине Сребреница, Ћамил Дураковић, изјавио да гарантује да то Бошњаци нису урадили

        ИСПРЕД зграда и кућа у којима живе српске породице у Сребреници су јутрос осванули леци са насликаним љиљаном и позивом на протеривање Срба из тог града.

        На летку, који није потписан,  уз поруку „Гласајмо за Сребреницу“, пише дословно:

        „У име Алаха, милостивог, самилосног! Нека се казни сваки Србин због геноцида у Сребреници, нека освета буде правда за Србе, нека прва брачна ноћ буде наш завјет, нека се сви Срби протјерају из Сребренице, Сребреница је била и биће бошњачка!“, пише у тексту.

        Полиција је извршила увиђај и истрага је у току.

        Председник Борачке организације Сребренице Милош Миловановић рекао је Срни  да су леци углавном стављани испред српских станова, што показује какав је циљ Бошњака за предстојеће изборе.

        „Из овога се види да је порука јасна, и да је све речено. Начин на који се ушло у кампању за предстојеће локалне изборе показује да,  ако Бошњаци победе у Сребреници,  за српски народ ту опстанка неће бити“, сматра  Миловановић.

        Заједнички кандидат СНСД-а и СДС-а за начелника Сребренице, Весна Кочевић истакла је да је непријатно изненађена због летака који су увредљивог садржаја и навела да је овај случај узнемирио српско становништво.

        „Онај ко је то писао, имао је намеру да унесе немир међу српске становнике Сребренице“, оценила је у изјави Срни Кочевићева.

        Заменик начелника општине Сребреница Ћамил Дураковић рекао је Срни да је огорчен оваквим порукама, те да гарантује да то Бошњаци нису урадили.

        Према незваничним подацима, у Сребреници је око 1000 новорегистрованих Бошњака и око 200 Срба.

        Грађанска иницијатива „Гласаћу за Сребреницу“ најавила је да ће у понедељак, 13. августа, поднети  кривичну пријаву Окружном тужилаштву Бијељина са захтевом за покретање истраге против неидентификованог аутора и дистрибутера летака растураних у Сребреници у којим са позива на протеривање Срба.

        Иницијатива „Гласаћу за Сребреницу“  у саопштењу најоштрије осуђује садржај и ауторе ових летака, те тражи од МУП-а Републике Српске покретање истраге.    

        „Тражимо од МУП-а РС да покрене истрагу, јер је садржај летка такав да изазива националну, расну или верску мржњу, раздор или нетрпељивост што је кривично дело“,  наводи се у саопштењу Грађанске иницијативе. 

        Дежурни тужилац бијељинског Окружног тужилаштва    рекао је Срни да полиција има задатак да прикупи што више летака и ово кривично дело оквалификују као распиривање  националне и верске мржње и нетрпељивости.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари