„Стартап џином“: Стартап тржиште Београда и Новог Сада вреди 502 милиона долара

СРБИЈА МЕЂУ ТОП ПЕТ ЗЕМАЉА У СВЕТУ ПО БРОЈУ БЛОКЧЕЈН ДЕВЕЛОПЕРА

Небојша Ђурђевић

* Ненад ПОПОВИЋ: „Држава је у последње четири године уложила близу 100 милиона евра у изградњу иновационе инфраструктуре и механизама за подршку стартап компанијама. Изградили смо четири најсавременија научно-технолошка парка у којима наука и привреда заједнички раде на развоју врхунских иновација за глобално тржиште. Отворили смо десет иновационих стартап центара у регионима Србије, а до краја године биће их још четири

* Директор Иницијативе „Дигитална Србија“ Небојша ЂУРЂЕВИЋ: Наша мисија је да помогнемо успостављање домаћег економског раста који ће бити конкурентан и на глобалном плану. То свакако подразумева и да српска стартап сцена буде препозната у свету, а уврштавање Србије у један овако престижан извештај нам без сумње помаже у томе

_______________________________________________________________________

        АМЕРИЧКА организација „Стартап џином“ објавила је данас ново издање свог редовног годишњег извештаја које доноси процену да стартап тржиште Београда и Новог Сада вреди око 502 милиона долара, уз податак да је Србија позиционирана у топ пет земаља по броју блокчејн девелопера у свету.

        Укључивање Србије у ово најрелевантније годишње истраживање о стартапима на свету покренули су Иницијатива „Дигитална Србија“ и Кабинет министра за иновације и технолошки развој Ненада Поповића, док су у самом прикупљању података учествовали кључни играчи из домаће стартап заједнице.

        У овогодишњем истраживању „Стартап џинома“ учествовало је готово 300 стартап екосистема широм света што га чини најопсежнијим до сада. Ново истраживање даје много реалнију слику о томе где се у светским оквирима налази наша предузетничка сцена јер је имало далеко већи обухват у односу на прошлу годину када су посматрана 54 екосистема.

        Од данас је целокупан извештај доступан јавности, а у њему је други пут анализиран екосистем Београд и Нови Сад, једини у региону Западног Балкана.

        Вероватно најважнији податак изложен у истраживању односи се на процену вредности анализираних стартап екосистема. Ове године, рачуница америчких истраживача каже да вредност екосистема Београд-Нови Сад износи око 502 милиона долара.

        У извештају се и ове године указује на то да постоји значајан простор за побољшање индекса инвестиционих активности, јер се Србија, према нивоу инвестирања у стартапе, и даље вреднује најнижом оценом.

        Коментаришући ове податке, Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој нагласио је:

        „Држава је у последње четири године уложила близу 100 милиона евра у изградњу иновационе инфраструктуре и механизама за подршку стартап компанијама. Изградили смо четири најсавременија научно-технолошка парка у којима наука и привреда заједнички раде на развоју врхунских иновација за глобално тржиште. Отворили смо десет иновационих стартап центара у регионима Србије, а до краја године биће их још четири. Држава препознаје проблем недостатка инвеститиција у стартапове и зато смо у претходном периоду донели значајне пореске подстицаје за улагање у стартап компаније.    -      -      - Наставићемо да радимо на развоју механизама којима се стимулишу богате компаније и појединци из Србије, који су до сада углавном инвестирали у тржиште некретнина, да више улажу у српске стартапове. Осим тога, у сарадњи са Стартап џиномом радимо на развоју нових програма финансирања, а један од њих је и Национални фонд за суфинансирање иновација. Тај фонд ће бити додатни подстицај представницима венчурног капитала из целог света и инвеститорима да улажу у српске стартап компаније.“

        Аутори извештаја препознају раст у домену домаће индустрије видео-игара кроз две велике аквизиције — новосадски студији 3Lateral и Eipix постали су у претходној години део глобалних гејминг лидера, компанија Epic Games, односно Playrix. Србија је и даље позиционирана у топ пет земаља по броју блокчејн девелопера у свету, те извештај другу годину заредом издваја блокчејн и видео-игре као домаће подсекторе са највећим потенцијалом.

        О резултатима извештаја и начинима како даље развијати стартап сцену, директор Иницијативе „Дигитална Србија“ Небојша Ђурђевић рекао је:

        „Мисија Иницијативе „Дигитална Србија” јесте да помогне успостављање домаћег економског раста који ће бити конкурентан и на глобалном плану. То свакако подразумева и да српска стартап сцена буде препозната у свету, а уврштавање Србије у један овако престижан извештај нам без сумње помаже у томе. Наиме, оног тренутка када се нека земља појави у „Стартап џином” истраживању повећавају се шансе да је запазе страни инвеститори и организације.

        Осим што је важно за кројење слике Србије у свету, ово истраживање је важно и зато што нам омогућава да у исто време видимо како се наш екосистем позиционира у односу на друге стартап екосистеме у свету и мапирамо јаке стране које можемо да користимо као полуге, као и јазове које треба да премостимо за даљи раст нашег екосистема и напредак на пољу технолошког предузетништва.“

        Извештај се бави и утицајима пандемије КОВИД-19 на стартапе, где је један од главних налаза да четири од десет њих не расположе новчаним средствима за пословање дуже од три месеца. Недавно објављено истраживање Иницијативе „Дигитална Србија” посвећено импликацијама пандемије на дигиталну привреду, показало је да чак две трећине домаћих стартапа бележи пад продаје већи од 60 одсто.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари