ВЛАЈКИ: Додик је био присиљен да формира спољну политику Српске

ПОТПРЕДСЕДНИК РС ОЦЕНИО ДА ЈЕ ЛАГУМЏИЈА ГЛАСАЊЕМ

У УН ПЛАТИО ПОДРШКУ ЗАПАДА ЗА ДРЖАВНИ УДАР У ФБИХ

  • Милорад Додик је храбро изабрао једину могућу опцију за Српску - ослободио се идеолошке флоскуле „Запад /европске интеграције/по сваку цену“, јер и Исток, Русија и Кина имају шта да понуде
  • Конкретно, и у овом часу, нуде далеко више него Запад - сировине, тржиште и инвестиције. Република Српска у садашњем тренутку од тога профитира. Према томе, Додикова спољна политика би се могла свести на следеће - војни пактови - не, привредна сарадња са свима - да, истакао је потпредседник Српске

        ПОТПРЕДСЕДНИК Републике Српске Емил Влајки оценио је да гласање делегације из БиХ у Генералној скупштини УН за резолуцију о Сирији представља цену западне подршке Златку Лаџумџији за „државни удар“ који је извео у Федерацији БиХ.

        „Све има своју цену. Западна подршка Лагумџији захтевала је гласање за предложену САД резолуцију о Сирији“, истакао је Влајки и додао да је то Лагумџија урадио на своју руку, без неопходног става Председништва БиХ, тако да конфликт са Српском није могао бити избегнут ни формално, нити суштински.

        Влајки је истовремено нагласио да је Милорад Додик, откада је постао председник Републике Српске, био присиљен на формирање спољне политике ентитета, те да је храбро изабрао једину могућу опцију за Српску - ослободио се идеолошке флоскуле „Запад /европске интеграције/по сваку цену“, јер и Исток, Русија и Кина имају шта да понуде. 

        „Конкретно, и у овом часу, нуде далеко више него Запад - сировине, тржиште и инвестиције. Република Српска у садашњем тренутку од тога профитира. Према томе, Додикова спољна политика би се могла свести на следеће - војни пактови - не, привредна сарадња са свима - да“, истакао је потпредседник Српске.

        Влајки је додао да су Русија и Кина дубоко ангажоване у сиријској кризи и да су рекле „стоп“ политици Запада који обара лаичке исламске режиме у корист фундаменталистичких.

        Додикова позиција о овоме крајње је јасна и здраворазумска, а у складу са политиком немешања према којој се не ваља опредељивати ни за коју страну у идеолошко-војном конфликту, а у Генералној скупштини УН БиХ је зато требало да буде неутрална.

        „Међутим, десило се оно што се десило и што би могло нанети огромне штете Републици Српској. Пошто је подржана прозападна резолуција о Сирији, логично је закључити да се и Српска с тим сложила“, истакао је Влајки.

        Зато је, додао је Влајки, Додик на овај „неусаглашени безобразлук“ морао јавно и оштро да реагује, јер је претило да неки аранжмани са Истоком буду доведени у питање, односно Лагумџијин некоректан потез могао би директно нашкодити привредним интересима Српске.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари