Вучић: Приштина је тражењем чланства у Савету Европе срушила и Вашингтонски споразум

НАЈАВИО СЕДНИЦУ САВЕТА ЗА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ ЗА 13. МАЈ СА ПОЧЕТКОМ У 11 САТИ

* „Добили су сада подршку САД и за улазак у Партнерство за мир. То је притисак на ових пет земаља ЕУ које не признају независност и позив Србији да и ми то учинимо. Али, све то њима не вреди превише ако не добију зелено светло од Београда и Србије“

* „Србија не треба да буде нервозна већ треба да покаже да је спремна да пружи снажан одговор и да се бори и чува своју земљу. Они су много јачи, не мислим на Приштину него на њене менторе, оне који су их родили и љуљали и који их и данас одржавају. Кључне западне земље воде ову игру. Ми смо мала и слободарска земља и покушаћемо да се на миран и дипломатски начин томе супротставимо. Нема повлачења и предаје нити склањања пред уценама и ултиматумима“

* Председник Србије негирао да у најважнијим политичким центрима говори различито, наводећи да "не верује да је тако нешто рекао његов "велики друг" посланик немачког Бундестага и председник Одбора за Западни Балкан Јосип Јуратовић. А он је за НИН рекао да је Вучић до сада лавирао: „Имао је једну причу у Бриселу, другу у Москви, трећу у Београду, четврту у неком српском селу, нама је то познато годинама, али то више неће моћи функционирати“

_____________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић оценио је данас да је Приштина, захтевом за пријем у чланство Савета Европе, показала да је срушила Вашингтонски споразум и упитао представнике међународне заједнице због чега позивају Београд на разговоре када косовски Албанци сруше све оно што потпишу.

       „Брутално су га погазили и прегазили, не секирају се ни за шта. После 10 година гажења Бриселског споразума сада су згазили и Вашингтонски споразум а Резолуцију 1244 (Савета безбедности УН) никада нису ни поштовали", рекао је Вучић на отварању Сајма аутомобила.

       Вучић је рекао да не зна да ли Приштина има већину за испуњење тог захтева, али да проста рачуница говори да могу да очекују око две трећине гласова уколико их подрже само оне земље које признају независност Косова*.

       „Добили су сада подршку САД и за улазак у Партнерство за мир. То је притисак на ових пет земаља ЕУ које не признају независност и позив Србији да и ми то учинимо. Али, све то њима не вреди превише ако не добију зелено светло од Београда и Србије", рекао је Вучић.

       Он је рекао да ће у петак у 11 часова бити одржана седница Савета за националну безбедност, на којој ће бити разматрано и то питање, али да он сматра да Србија не треба да буде нервозна већ да треба да покаже да је спремна да пружи снажан одговор и да се бори и чува своју земљу.

       Вучић је додао да не очекује никакву реакцију Запада по питању потеза Косова*.

Са Јосипом Јуратовићем

       „Они су много јачи, не мислим на Приштину него на њене менторе, оне који су их родили и љуљали и који их и данас одржавају. Кључне западне земље воде ову игру. Ми смо мала и слободарска земља и покушаћемо да се на миран и дипломатски начин томе супротставимо. Наше моћи су мале али живот је борба. Нема повлачења и предаје нити склањања пред уценама и ултиматумима", рекао је он.

       Председник Србије је додао да се на том случају показало право лице оних који су у претходном периоду стално помињали европске вредности и залагали се за међународно право.

       „Показали су да они немају те европске вредности и да међународно право поштују само онолико колико могу да га искористе у свом интересу", рекао је Вучић.

„Не верујем да је Јуратовић рекао

да имам различите приче“

       Председник Србије Александар Вучић негирао је данас да у најважнијим политичким центрима говори различито, наводећи да "не верује да је тако нешто рекао његов "велики друг" посланик немачког Бундестага и председник Одбора за Западни Балкан Јосип Јуратовић.

       „То је за мене готово невероватно, али можда зато кад дођете на власт моћ може удари у главу па се свашта деси људима", рекао је Вучић, на отварању Сајма аутомобила у Београду.

       Он је позвао све да "анализира" шта је говорио у Москви, Бриселу, Америци и Кини, упитавши "у ком ком граду и телевизији сам испричао нешто другачије".

       „Проблем је у томе што ти људи мисле да имају право да креирају политику Србије у складу са њиховим интересима. Има таквих на политичкој сцени који ће само да им климају главом, за то вам не треба председник какав сам ја, изаберите послушника", рекао је Вучић.

       Јуратовић је за данашњи НИН рекао да је Вучић "до сада лавирао".

       „Имао је једну причу у Бриселу, другу у Москви, трећу у Београду, четврту у неком српском селу, нама је то познато годинама, али то више неће моћи функционирати", рекао је Јуратовић.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари