Вучић учесницима јубиларног самита Несврстаних у Београду: „Добродошли кући“

ДВОДНЕВНОМ СКУПУ НА БЕОГРАДСКОМ САЈМУ ОБРАТИЋЕ СЕ И ГУТЕРЕШ И ЛАВРОВ

* Председник Србије: „Надам да нећемо само о прошлости разговарати, већ и о будућности коју желимо заједно да изградимо. Свет дијалога, компромиса и мира је и даље је могућ и достижан. Основна идеја око које су се окупили наши претходници када су оснивали Покрет је био мир“

* Председавајући Покрета Иљхам АЛИЈЕВ: „Поштовање интегритета и суверенитета, суздржавање од агресивних акција и мешања у унутрашњу политику друге земље су суштина Покрета. Ови принципи вреде и данас“

* Испред сале у којој званичници заседају, вијоре се заставе свих земаља учесница, уз фотографије из доба рађања идеје о Покрету несврстаних, као и велики билборд, на којем су, уз фотографију Скупштине Србије, где су први пут заседали, ликови некада важних фигура тог покрета, Тита, Сукарна, Насера, Нехруа и Нкруме

_____________________________________________________

        САМИТ Покрета несврстаних почео је на Београдском сајму.

       Међународна сарадња је једини пут ка просперитету читавог човечанства, поручио је председник Александар Вучић обраћајући се учесницима Самита Покрета несврстаних.

       Председник Азербејџана Илхам Алијев учесницима скупа обратио се видео линком, чиме је званично почео је дводневни Самит којим се обележава шест деценија Покрета несврстаних земаља.

       Самит заједнички органузују Азербејџан и Србија, а бројни светски званичници разговараће и сутра у Београд у, граду у коме је Покрет одржао прву конференцију 1. септембра 1961. године.

       Председник Србије започео је своје обраћање на отварању самита речима "Добродошли кући". И наставио:

       „Надам да нећемо само о прошлости разговарати, већ и о будућности коју желимо заједно да изградимо. Свет дијалога, компромиса и мира је и даље је могућ и достижан. Београд је био, јесте и биће поносни домаћин сваком људском бићу које у себи носи мир. Основна идеја око које су се окупили наши претходници када су оснивали Покрет је био мир. Мир је основ за развој сарадње, било да је реч о политичкој или економској".

       Нагласио је да је међународна сарадња уз поштовање фундаменталних принципа једини пут ка развоју и просперитету човечанства и истакао да Агенда одрживог развоја УН 2030., према његовим речима, истиче и промовише три принципа - мир и безбедност, развој и људска права.

       „Србија као правни наследник Југославије, оснивач УН и НАМ-а је поносни промотер политике мултилатерализма и поштовања међународних норми. Велика ми је лична привилегија и част за Србију – нагласио је Вучић - што смо се окупили у Београду, где ћете се осећати као код куће. Уверен сам да ће Београд као вишевековни симбол, раскрсница цивилизација, тачка контакта Истока и Запада за различите цивилизације и религије, може да вас подстакне на дијалог и изградњу нових мостова сарадње“.

       Рекао је да му је посебно драго што има прилику да види пријатеље из удаљених земаља, којима тешка ситуација Ковид19 није била препрека да допутују у Београд, чиме су показали који значај придају овој организацији, али и указују част Србији.

       „У време, када нажалост постоји само неколицина мултилатералних састанака у свету, биће ово изузетна и ретка прилика да разговарамо о свим питањима лицем у лице“, казао је он.

       Навео је обележавање прве конференције НАМ 1961. жеља да се ода почаст Покрету који је време блоковских подела дао значајан допринос и визију која је заснована на поштовању.

       "Није било места у Покрету за доминацију једне државе над другом. Надам да нећемо само о прошлости разговарати, већ и будућности коју желимо заједно да изградимо. Свет дијалога компромиса и мира је и даље могућ и достижан“, уверен је он.

       Претходно су председник Вучић, као и министри спољних послова Србије и Азербејџана Никола Селаковић и Џејхун Бајрамов дочекали званице.

       Међу учесницима скупа су председник Гане Нана Акуфо Адо, син првог египатског председника и једног од оснивача Покрета несврстаних Гамала Насера - Абделхаким Гамал Абдел Насер, око 40 министара спољних послова, бројни специјални изасланици земаља Азије, Африке, Латинске Америке, и као посебни гости шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, министер спољних послова Мевлут Чавушоглу.

       У уводном делу скупа предвиђено је и видео обраћање генералног секретара УН Антонија Гутереша, као и уживо обраћање актуелног председника Генералне скупштине УН Абдула Шахида.

       Пленарни део са обраћањима свих делегација трајаће два дана, док ће се паралелно одвијати и други догађаји, попут Пословног форума у организацији Привредне коморе Србије.

       Испред сале у којој званичници заседају, вијоре се заставе свих земаља учесница, уз фотографије из доба рађања идеје о Покрету несврстаних, као и велики билборд, на којем су, уз фотографију Скупштине Србије, где су први пут заседали, ликови некада важних фигура тог покрета, Тита, Сукарна, Насера, Нехруа и Нкруме, преноси Танјуг.

Алијев: Недопустиво непоштовање

територијалног интегритета

       Председник Азербејџана Илхам Алијев поручио је данас да ће Азербејџан ојачати сарадњу унутар Покрета несврстаних како би се ојачала правда и поштовање међународног права и истакао да је недопустиво непоштовање територијалног интегритета и суверенитета било које земље.  

       Како је рекао, с обзиром да је Покрет несврстаних највећа међународна институција после Скупштине УН, представља пример мултилатерализма, са 120 земаља чланица са различитим политичким, историјским и културолошким одликама.

       „Поштовање интегритета и суверенитета, суздржавање од агресивних акција и мешања у унутрашњу политику друге земље су суштина Покрета. Ови принципи вреде и данас, а да су принципи Покрета прихваћени од свих земаља, не бисмо имали ратове“, казао је Алијев.

       Додао је да Азербејџан у потпуности прихвата принципе суверенитета и територијалног интегритета свих земаља.

       Алијев је затражио од присутних на Самиту да се на овом састанку јасно искаже став да двоструки стандарди нису у складу са међународним правом.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари