Вучић жели да Србима усади „амерички ген“, Коркер хвали његове „визије“

СРЕО СЕ СА ПРЕДСЕДНИКОМ СПОЉНОПОЛИТИЧКОГ КОМИТЕТА СЕНАТА САД

Роберт Коркер и Александар Вучић

  • „Разговарали смо и о нечему што је највећи недостатак Србије, а то је недостатак предузетничког духа и ту очекујемо помоћ. Не треба нам новац, него америчко знање, односно како да Србе променимо, како да имамо тај ген који они имају као најпредузимљивија нација на свету“, рекао је Вучић
  • ОВО ЈЕ ВУЧИЋ: Бобу Коркеру рекао да се 17. фебруара очекују велике демонстрације у Приштини, можда и највеће икада организоване, али да се нада да ће бити очувана пуна стабилност и да ће сви постигнути договори у Бриселу бити испуњени, те поручио да је Београд спреман да испуни све своје обавезе
  • И ОВО: „Не радујем се проблемима које има Приштина, јер то је, између осталог, један од разлога зашто немамо ЗСО и зашто Срби на КиМ нису задовољни“

        ПРЕДСЕДНИК Владе Србије Александар Вучић замолио је данас сенатора Боба Коркера да својим ауторитетом и угледом помогне Србији да привуче још више америчких инвеститора и поправи пословни амбијент, а Коркер је узвратио да ће пренети ту поруку пословним људима у САД и да подржава визију премијера.

        „Важно је да урадимо све што можемо, јер тамо где дођу велике америчке компаније стабилније је и извесније да се послује и онда долазе и друге велике компаније из света“, поручио је Вучић након састанка са Коркером, који је председавајући Спољнополитичког комитета америчког Сената.

        „Србија је прелепа земља и подржаћу визију премијера Србије Александра Вучића да она буде успешна, и постараћу се да што више америчких бизнисмена овде започне свој посао“, рекао је Коркер.

        Он је истакао да цени жељу грађана Србије да у својој земљи подижу породицу, да имају добро плаћен посао.

        „Знам да ваш премијер то разуме, да схвата изазове који су пред њим, и да се стара да се то и оствари“, рекао је Коркер и додао да премијер схвата да пут ка Европској унији и економски напредак воде ка бољем животном стандарду у Србији.

        Коркер је додао да је, када је разговарао са премијером Србије о визији развоја наше земље, рекао да то потпуно подржава.

        „Почео сам као пословни човек са малим износом новца, а изградио сам компанију, почео да запошљавам више људи и да видим како њихов живот напредује. Овде сам да подржим његову (Вучићеву) визију како види земљу, да му кажем да ћу радити све што могу да се постарам да амерички бизнисмени овде послују“, рекао је Коркер.

        Он је поручио да ће Србија имати пријатељство Сједињених Америчких Држава и да се нада да ће овај регион бити стабилан.

        Вучић је истакао да је стабилност извеснија и раст БДП већи тамо где су присутне велике америчке компаније, а за њима, додао је, долазе јапанске, корејске и друге.

        „Разговарали смо и о нечему што је највећи недостатак Србије“, истакао је Вучић, „а то је недостатак предузетничког духа и ту очекујемо помоћ“.

        „Не треба нам новац, него америчко знање, односно како да Србе променимо, како да имамо тај ген који они имају као најпредузимљивија нација на свету“, рекао је Вучић.

        Вучић и Коркер разговарали су и о билатералним односима, путу Србије, стабилности у региону и ту је, како је рекао премијер, за нас важна подршка САД на европском путу, али и подршка миру и стабилности у региону.

        Ту је, како је рекао, кључни услов економски напредак целог региона, а што се Србије тиче, додао је, ми немамо страх од економских реформи, јер најтежи део смо прошли, а грађани су у томе показали да су хероји.

        „Уредили смо наше финансије, грађани ће сваке године мало, по мало, да живе боље, а то је важно, напустили смо рецесију и Србија је већ на путу динамичног развоја“, навео је премијер.

        Стратешки циљ Србије је чланство у ЕУ, али ми желимо да задржимо и добре односе са Русијом и Кином, и о томе је било речи приликом сусрета, рекао је Вучић, захваливши сенатору Коркеру на посети, разговору и саветима.

        Вучић је захвалио Коркеру и на залагању за очување стабилности на Балкану, која је најважнија за економски опоравак и бољи живот грађана, и изразио забринутост за ситуацију у Приштини, која, поред осталог, кочи примену бриселских споразума.

        Коркеру је рекао да се 17. фебруара очекују велике демонстрације у Приштини, можда и највеће икада организоване, али да се нада да ће бити очувана пуна стабилност и да ће сви постигнути договори у Бриселу бити испуњени, те поручио да је Београд спреман да испуни све своје обавезе.

        Премијер је, упитан да ли је са америчким сенатором разговарао о нестабилној ситуацији у Приштини и бриселском дијалогу, рекао да никад не користи прилику да говори лоше о онима са којима има разговор и дијалог, јер то Србији не доноси поене.

        „Не радујем се проблемима које има Приштина, јер то је, између осталог, један од разлога зашто немамо ЗСО и зашто Срби на КиМ нису задовољни“, рекао је Вучић.

        Вучић је истакао да нико на Балкану не може да остане у сукобима, јер је много проблема тек пред нама.

        „Неће ове године бити лако да се прође кроз годишњицу оснивања НДХ и јасеновачког логора, неће бити лако да се очува стабилност у БиХ ни на другим местима, али ми морамо да је очувамо јер је услов нашег економског напретка“, рекао је Вучић.

        Он је рекао да зато Србија неретко прећути различите провокације и „бодље“, јер је то боље за Србију и регион.

        „Не говорим лоше о нашим пријатељима, комшијама, земљацима, неземљацима, зато што кад то радите онда не можете у будућности кредибилно да разговарате са њима и постигнете стабилност коју желите“, рекао је Вучић.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари