Вучић: Ово што градимо – то су тектонске промене у земљи

ОТКРИО ДА ЈЕ МОЛИО ДА СЕ АУТОПУТ ПРЕЉИНА-ПОЖЕГА ЗАВРШИ ПОЧЕТКОМ 2022, А НЕ У 2023. 

* Александар ВУЧИЋ: У мају ћемо покушати да са компанијом ЦЦЦЦ потпишемо уговор о изградњи ауто-пута Пожега-Бољаре, па ће из Београда до црногорске границе моћи да се стигне за 2,15 сати

* Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Томислав МОМИРОВИЋ: Ауто-пут Прељина-Пожега најтежа једеоница која се до сада градила у Србији. Има и два најдужа тунела од по 2.900 метара и 2.800: „Пре десет, двадесет, тридесет година нико није могао да сања да ће се градити овакав ауто-пут

* Деоница Прељина Пожега, укупне дужине око 40 километара, наставак је пројекта изградње ауто-пута Београд-Јужни Јадран. Скоро трећину трасе на будућем ауто-путу од Прељине до Пожеге чиниће мостови и тунели: три тунела, 35 мостова, 11 надвожњака и три петље

__________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да је молио кинеску компанију ЦЦЦЦ, која гради ауто-пут Прељина-Пожега, да га уместо по уговору 2023. године заврши у јануару или фебруару следеће.

       Додао је да ће тај пут "отворити капије према Ариљу, Ивањици, Ужицу, Златибору, Новој Вароши", а да треба да се изграде и три обилазнице и петља у Горњем Милановцу и Ужицу, која ће бити скупа, и коштаће око 15-20 милиона евра.

       Вучић је рекао да је на путу Чачак-Пожега изгубљено много живота и да је траса измештена кроз планину Јелицу и Муњино брдо.

       Најавио је да ће у мају са компанијом ЦЦЦЦ покушати да потпише уговор о изградњи ауто-пута Пожега-Бољаре, па ће из Београда до црногорске границе моћи да се стигне за 2,15 сати.

       "То су тектонске промене у земљи, али радови на ауто-путу не смеју да буду оправдање да се не поправљају путеви и спремају пројекти за друге брзе саобраћајнице не само ка Ужицу него и према Чајетини", рекао је Вучић.

       Према његовим речима, до септембра ће кренути и изградња обилазнице око Ужица, а почеће и комплетно реновирање болнице у Ужицу, вредно 30 милиона евра.

       Додао је и да ће градња ауто-пут Ниш-Мердаре почети у августу.

       Вучић је прецизирао да је у току тендерска процедура, да се ради у партнерству са европским партнерима и да је одобрен и грант од 40,6 милиона евра на укупну цену од 255 милиона евра.

       Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Томислав Момировић рекао је да је ауто-пут Прељина-Пожега најтежа деоница која се до сада градила у Србији и да има два најдужа тунела од по 2.900 метара и 2.800.

       Он је рекао да "пре десет, двадесет, тридесет година нико није могао да сања да ће се градити такав ауто-пут, али да се Србија, захваљујући фискалној консолидацији, вратила на место које јој припада".

       Додао је да ће то запамтити историја ако неко није сада спреман да похвали.

       Кинеска амбасадорка у Србији Чен Бо рекла је да кинеске компаније у Србији нису касниле ни на једном пројекту због пандемије и да верује да ће и на тој деоници уложити максималан напор да је заврше у року.

       Градња ауто-пута Прељина-Пожега у дужини 30,9 километара на Коридору 11 почела је у мају 2019. године, вредност радова је 450 милиона евра, извођач је кинеска компанија ЦЦЦЦ (Чајна комјуникејшенс енд констракшен компани), а рок за завршетак је 36 месеци.

       Деоница Прељина Пожега, укупне дужине око 40 километара, наставак је пројекта изградње ауто-пута Београд-Јужни Јадран.

       Скоро трећину трасе на будућем ауто-путу од Прељине до Пожеге чиниће мостови и тунели: три тунела, 35 мостова, 11 надвожњака и три петље.

       Ауто-пут од Прељине до Пожеге има велики значај за повезивање Србије и региона, јер представља наставак Коридора 11 ка граници са Црном Гором, али је и део будућег ауто-пута Београд-Сарајево, пошто од Пожеге преостаје да се изгради још око 60 километара до границе са Босном и Херцеговином (БиХ).

       Деоница Прељина-Пожега ће повезати Чачак, Лучане и Пожегу са Моравским коридором који ће спојити Коридор 11 са Коридором 10.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари