„Орлови” потукли Македонију у граду Јагодини

НАШИ ФУДБАЛЕРИ ТЕК У ФИНИШУ, ПОСЛЕДЊЕМ КОЛУ КВАЛИФИКАЦИЈА ПОКАЗАЛИ ПРАВО ЛИЦЕ, И ПРЕД БЛИЗУ 15.000 ГЛЕДАЛАЦА ПОТВРДИЛИ КЛАСУ

      Душан Баста и Зоран Тошић

        Довиђења Бразил, добар дан Француско. Када се идућег лета у земљи фудбала буде скупила светска фудбалска елита, наши фудбалери ће бити на одмору. За нас је пут у Бразил био само сан, жеља и ништа више. Али, ако је нешто добро после ових квалификација, онда је то чињеница да смо напокон добили добар тим, који ће бити још на каљењу. Али, имаћемо тим за Француску, јер ако и то такмичење испустимо, онда са нама нешто није у реду...

        Ех, што нисмо на почетку квалификација Овако, ова убедљива победа над Македонијом и нема неког великог значаја. Ипак, добро је када се побеђује, добро је када имате и добру атмосферу и одличан амбијент, какав су синоћ нашим играчима приредили Јагодинци. Ако нам је за утеху, овај финиш квалификација Србија је одиграла у високом ритму а да није ни трепнула.

        Домаћин се од самог старта легитимисао као тим који ће стално јуришати ка голу противника, са јасном намером да му се у што бржем року реваншира за горки пораз у Скопљу. Србија је могла на почетку да искористи теренску надмоћност. Играо се 10. минут када је после центаршута Ђорђевића са десне стране Тадић слабо шутирао а који секунд касније са неких десетак метара снажан ударац је опробао и Настасић. Нажалост, ни из једне прилике наша репрезентација није успела да поведе.

        Ипак, то није поколебало наше играче, који су наставили да атакују ка голу противника. У 16. минуту домаћин је из практично два потеза дошао до вођства. Најпре се кроз згуснуту одбрану Македонаца, као шило пробио фудбалер московског ЦСКА Зоран Тошић, потом одиграо дупли пас са Бастом, добро отворио леву страну, за корак био бржи од Новеског и левом ногом матирао немоћног Пачовског. Тај гол дао је велики подстрек нашим играчима. Душан Баста је у првом полувремену био важна личност у нашем нападу, својим брзим продорима, добро је продрмао одбрану гостију, подсетио на некада најбоље дане.

        Видевши да се противник налази у нокдауну, да му је већ написана капитулација, наши репрезентативци још више појачали темпо и у 19. минуту већ је било 2:0. Опет је акција нашег тима ишла по левој страни, Коларов је у свом стилу, свом снагом опалио по лопти, она је дошла на другу страну до агилног Басте . Првотимац Удинезеа је добро пратио акцију и остало му је само да подметне ногу и лопту пошаље у небрањену мрежу.

        У тим тренуцима, пуне доминације, наши нападачи су се буквално поигравали са противником. Ређале су се шансе час Коларова, час Тошића, док противник једноставно није проналазио рецепт како да се одупре тоталној иницијативи.

        Словак Труц је у 37. минуту био близу места догађаја, штопер Гручаров је незгодно, с леђа, фаулирао нашег капитена Ивановића, који се нашао у пуном налету. Гручаров му је тек толико засметао, да му је пришао потом га оборио, па је Словак без двоумљења показао на белу тачку. Коларов, који је иначе, познат по јаком ударцу, узео је пуну одговорност, снажно шутирао у голманов леви угао. Тако је Србија већ у првом полувремену стекла убедљиву предност од три гола!

        Македонци никако нису могли да избегну катастрофу. Већина играча никако није могла да прежали пораз у Скопљу, па је готово сваког часа њихова одбрана била пред капитулацијом. Селектор Стратев је покушао да продрма своје фудбалере, уместо индиспонираног Ибраимиа увео је Трајковског али слаба је то била утеха. Када је у 54. минуту.расположени Баста кренуо ка голу Македоније, испред себе је имао само Алиоског, њега је лако преварио, онда мајсторски погледао где се Тадић налази, додао му је лопту као на тацни, па фудбалеру Гронингена није било тешко да поново матира Пачовског, који је само погледом испратио лопту у своју мрежу. Србија - Македонија 4:0! Како то лепо звучи.

        Михајловић је пола часа пре краја на терен послао Стефана Шћеповића, који у Шпанији као од шале решета мреже противника. Добио је шансу уместо Ђорђевића, који је аплаузом испраћен са терена. Гости су тек у 63. минуту први пут дошли до озбиљније прилике да угрозе наш гол и то пре свега захваљујући почетничкој грешки голмана Стојковића. Бабунски је са десне стране послао лопту пред наш гол и уместо да је Стојковић са лакоћом ухвати у своје наручје, она му испада из руку и тек из трећег покушаја успео је да је чврсто пригрли уз груди.

        Капитен Ивановић је био доминантан у скоку, својом мирноћом у доброј мери укротио највећи број акција гостију. Једном речју капитен је синоћ био на висини задатка. Млади Настасић, такође, па је очигледно да уз врло доброг Рукавину и Коларова имамо веома јаку одбрану, којој противник синоћ није могао ништа.

        Ошамућени Македонци који су још на стару подигли белу заставу. Једноставно није има било спаса. Само је било питање са колико голова у мрежи ће отићи из Јагодине. Душан Баста је у 73. минуту прошао по десној страни као брзи воз, наређао неколико играча, онда још боље центрирао да би Стефан Шћеповић главом шутирао неодбрањиво. Баш као некада његов отац. Да ли је ту крај нашим надањима да можемо да дао још који гол?

        Тек што је ушао у 83. минуту Адис Јановић је прошао поред наше одбране, поређао све наше играче и у правом слалому дошао до нашег гола и прецизним ударцем снажно и прецизно шутирао, и ублажио бол својој репрезентацији. Био је то сјајан погодак гостију, али и слаба утеха, јер Србија је већ почела да слави убедљиву победу...

        Стадион: Градски у Јагодини. Гледалаца: око 15.000. Судија: Ричард Труц (Словачка). Жути картони: Ристовски, Ранђеловић, Костовски, Гручаров (Македонија). Стрелци: 1:0 Тошић у 16, 2:0 Баста у 19, 3:0 у 38 Коларов (из једанаестерца), 4:0 Тадић 54, 5:0 Шћеповић у 73, 5:1 Јановић у 83. минуту.

        Србија: Стојковић 7, Рукавина 7 (од 84. Трајковић -), Настасић 7,5, Ивановић 7,5, Тошић 7, Тадић 7, Коларов 7, Матић 7,5, Миливојевић 7 (од 76. Петровић -), Баста 8, Ђорђевић 6 (од 63. Шћеповић 7).

        Македонија: Пачковски 5, Ристовски 5, Алиоски 5,5, Новески 5, Гручаров 5, Демири 5 (од 57. Бабунски 6), Стјепановић 5, Ранђеловић 6, Ивановски 5 (од 82. Јановић 6) Костовски 5, Ибраими 5 (од 46. Трајковски 5).

        Играч утакмице: Душан Баста (Србија)

        Политика
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари