Србија тек у 3. шеширу у квалификацијама за ЕП!

УЕФА НИЈЕ ДЕФИНИТИВНО ОДЛУЧИЛА КАКАВ ЋЕ БИТИ СИСТЕМ КВАЛИФИКАЦИЈА И МОГУЋЕ ЈЕ ДА ЋЕ УВЕСТИ НОВИ ФОРМАТ

         Иако ће наредно Европско првенство имати чак 24 учесника, Србији неће бити лако да извади визу за Француску. Приликом жреба за континентални шампионат УЕФА не користи ФИФА листу, већ другачије зарачунава коефицијенте.

         Иако још нису готове квалификације за СП које улазе у збир приликом одређивања УЕФА коефицијената, већ сада је скоро све јасно. Преостали бараж мечеви неће много тога променити, постоји само теорија. За нас је најбитније да то неће утицати на Србију, која сигурно остаје у трећем шеширу, без обзира на исходе тих сусрета.

         Орлове дакле чека паклено тежак пут до првог пласмана на Европско првенство, прво још од 2000. године. Тада се земља још звала Југославија, а потом нас није било у Португалу 2004, Аустрији и Швајцарској 2008. године, те Украјини и Пољској 2012.

         Додуше, треба још додати да УЕФА није дефинитивно одлучила какав ће бити систем квалификација и да је могуће да ће челници европске куће фудбала увести нови формат. Било је неколико предлога на недавном конгресу у Дубровнику, али је извесно да ће се играти по систему са девет група.

УЕФА коефицијенте рачуна на следећи начин:

  • квалификације и финални турнир СП 2010. у Јужној Африци доносе 20 % укупног коефицијента,
  • квалификације и финални турнир ЕП 2012. године у Украјини и Пољској доносе 40 % коефицијента и
  • квалификације за СП 2014. године у Бразилу доносе преосталих 40 % коефицијента.

         Наша селекција је играла одлично приликом квалификација за Мондијал 2010. године под вођством Радомира Антића, а тада смо били и учесници завршне смотре. Ипак, наредна два циклуса, за претходно ЕП као и недавно завршено за СП 2014. године, била су знатно лошија.

         У први шешир се као последња, девета прогурала Босна и Херцеговина, док Хрватска после дуго времена неће бити међу повлашћенима, наше комшије пале су у други шешир. Занимљиво, ту су и страшни Белгијанци, који ће приликом жреба група за СП у Бразилу бити носиоци. Чисто да знате колико се ФИФА и УЕФА листа разликују!

         Пласман на Европско првенство 2016. године, поред домаћина Француске, оствариће још 23 селекције, по две првопласиране из сваке од девет квалификационих група, као и најбоља трећепласирана екипа. Преосталих осам трећепласираних селекција играће бараж мечеве за још четири места на ЕП.

         Жреб за квалификације за ЕП 2016. ће бити обављен у Ници 23. фебруара 2014. године. Квалификације ће бити игране од септембра 2014. до новембра 2015. године. По први пут у њима ће учествовати селекција Гибралтара.

         Приликом жреба постоји и неколико ограничења. У истој групи због политичких проблема не могу да се нађу селекције Русије и Грузије, Јерменије и Азербејџана, те Шпаније и Гибралтара.

         Ова листа је прелиминарна и коефицијенти ће се још мењати за селекције које играју бараж мечеве. Конкретно, промена ће бити код седам селекција, с обзиром да је осми учесник баража Француска, домаћин наредног ЕП.

         У теорији Шведска, Украјина и Хрватска могу да скоче у први шешир, уколико освоје максимум поена, а то би биле две победе од по 10:0 или сличним резултатима у бараж мечевима против својих ривала.

         Спортски журнал
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари