Вечити дерби: Без странца нема ударца

ИНОСТРАНИ ФУДБАЛЕРИ ПОСЛЕДЊИХ ГОДИНА ЧЕСТО РЕШАВАЛИ МЕЧЕВЕ, ЗА ПАРТИЗАН ДИЈАРА, ЈОВЕТИЋ, КЛЕО, МОРЕИРА, ЗА ЗВЕЗДУ КАСТИЉО И КАДУ

Клео

         МАЛО самбе, мало ритма Африке, углавном последњих година српски вечити дерби често се завршавао неким егзотичним плесом победника. Странци су често били кључна карика, тег на тасу који превагне за тријумф. Додуше, много више у корист Партизана, што је опет последица статистике која каже да су од 14 последњих првенствених дербија црно-бели добили осам, а црвено-бели само три.

         Имају ли данас Звезда и Партизан у својим редовима странца који би могао да пресуди у дербију? Чини се да је избор скромнији него икад. Црвено-белима је Абиола Дауда ударна игла у нападу, мада на равне части броји и голове и промашаје. Ифеани Оњило колико је скупо плаћен, толико је брзо и заборављен.

         У Партизану је још лошија ситуација. Додуше, с каквим је педигреом дошао међу црно-беле, Исмаел Фофана такве игре и приказује. Два првенствена гола слаб су учинак за, из неког чудног разлога, стартног шпица шампиона.

         А до пре две године у навалној линији „парног ваљка“ смењивали су се асови од којих се црвено-белима дизала коса на глави. Најпре Стеван Јоветић и Ламин Дијара, с надимком који је зарадио код навијача управо због немилосрдног рафала у вечитим дербијима. Три гола у првенственим, два у Купу, уз неколико асистенција. Где је он стао, наставио је Клео, егзекутор за победу у 137. дербију. Када је отишао Бразилац, Принс Тејго је погађао и у шампионату и у Купу...

         Тукло се и из везног реда. Алмами Мореира - три гола, а Жука - два! Све кад се сабере, 11 погодака у 14 последњих дербија за црно-беле су постизали странци. Директно су донели пет победа, а два пута су освајали по бод за Партизан. Има ли ко тај тренд да настави?

         Звездина појачања из иностранства нису била толико ефикасна. Сегундо Кастиљо је с два гола донео победу у 132. дербију, а Каду страшним ударцем у последњем минуту 142. окршаја погодио је за тријумф Звезде. Уз њих, још само Црногорац Игор Бурзановић је два пута тресао мрежу Партизана.

         Евандрова статива из пенала, промашаји Борхе и Оумаруа потиснути су у заборав. Сада је ту расположени Дауда, може ли он да постане јунак наредног, 145. првенственог дербија?

         Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари