Николић: Не желимо да будемо пуки учесник

ЧАК ТРОЈИЦА СТАНДАРДНИХ НЕ МОГУ ДА НАСТУПЕ, ПЕТАР ШКУЛЕТИЋ (СУСПЕНЗИЈА), ДАРКО БРАШАНАЦ И АНДРИЈА ЖИВКОВИЋ (ПОВРЕДЕ)

Марко Николић

        Да ли је Партизан могао да замисли бољи почетак Лиге Европе у сезони 2014/15?

        Лондонски Тотенхем, један од највећих и најпопуларнијих енглеских клубова, долази у Хумску, на отварање овосезонског такмичења Лиге Европе. Идеална прилика да Партизан види колико је јак, колико је квалитетан и да ли, уопште, има способност да се носи са екипом која долази из најјаче лиге на свету.

        Ако погледамо како је бугарски Лудогорец играо против Ливерпула у 1. колу Лиге шампиона, а зна се да су Бугари играли са Партизаном у квалификацијама (и да је оба пута било нерешено), онда има разлога за благи оптимизам и у редовима српског вицешампиона и његове армије навијача.

        Мало статистике: Тотенхему ће ово бити трећи пут да игра са београдским клубовима у европским такмиченијима.

        Први пут је 1963. године играо против ОФК Београда у Купу победника купова (оба пута Тотенхем је победио: 2:1 и 3:1). Потом је и са Црвеном звездом, 1972. године, укрстио копља у Купу UEFА: у Лондону је било 2:0 за „певце“, а у Београду 1:0 за Звезду.

        Сада је реч о неком „трећем“ такмичењу, тачније модификованој верзији Купа UEFA, али мотив је велики као Топчидерско брдо. И веће.

        У добро познатој сивој атмосфери и муљу у којем се налази српски фудбал, гостовање Тотенхема у Београду је, заиста, право освежење, па зашто да не употребимо и трцану фразу - прави фудбалски празник?

        Одавно у Београду није гостовао већи и познатији клуб од Тотенхема.

        „Партизан је уласком у Лигу Европе делимично испунио свој циљ. Истог тренутка постављен је нови - не желимо да будемо пуки учесник, већ да се такмичимо колико год је то могуће“, оптимистично је почео обраћање тренер црно-белих Марко Николић на конференцији за новинаре и наставио:

        „Имам пуно поверења у свој тим, поседује спортску дрсткост и пред њим је велика прилика. Комбинација младости и такмичарског искуства даје ми за право да верујем и да се надам“.

        Као велику предност црно-белих Николић је истакао то што његов тим нема никакав притисак.

        „Немамо императив и то је позитивно. Не дајемо обећања, али без икакве сумње покушаћемо да победимо што је нормалан спортски резон“, каже млади тренер.

        Николић се није сагласио са констатацијом да Партизан у четвртак нема шта да изгуби.

        „И те како имамо шта да изгубимо - три бода! Другачије размишљање није шампионско. Јесмо растерећени из разлога што нико од нас не очекује много, а да ли ми очекујемо од самих себе то је друго питање. Пут до успеха није лак, морамо да прођемо кроз муке“.

        Он није желео да износи са колико би освојених бодова у групи био задовољан, објашњавајући да не жели тиме да ствара терет екипи.

        „Момци су заслужили да играју Лигу Европе, и то у групи која, практично, има квалтет неке групе Лиге шампиона и требало би их пустити да уживају на терену“.

        На новинарско питање да ли се консултовао са некадашњим тренерима Партизана који су играли важне европске утакмице и одмеравали снаге са енглеским клубовима у Европи, Николић је одговорио: „Припремамо темељно утакмицу већ неколико дана. О Тотенхему не бих трошио превише речи, јер се о њему јако добро све зна. Мене много више занима Партизан. Верујем да можемо да се такмичимо на овом нивоу и знам да поседујемо одлучност и вољу. Као и увек пробаћемо да наметнемо свој стил, а да се - наглашавам - у детаљима адаптирамо противнику“.

        Има Николић проблема када је реч о кадровским питањима, јер чак тројица стандардних играча не могу да наступе, а реч је о Петру Шкулетићу (суспензија), Дарку Брашансу и Андрији Живковићу (повреде).

        „То не може да нам буде алиби, нити нам је потребан. Желимо да играмо фудбал. Ми смо екипа која у сваком тренутку зна шта ради, а то могу само озбиљни тимови. Ако је потребно да се бранимо неко време, да нападамо, да будемо паметни“, каже он.

        Добра вест је да је леви бек Владимир Волков оздравио и да ће бити у конкуренцији за тим. За Немају Којића још је рано, додаје Николић.

        Ако се погледа статистика и учинак, односно оно што је најважније у фудбалу, а то су голови, Партизану ће највише недостајати Петар Шкулетић.

        „Петар наш голгетер, у доброј је форми и наравно да нас је суспензија од две утакмице пореметила. Али, имамо играче који могу да га замене, пре свега мислим на (Николу) Нинковића и (Исмаела) Фофану“, узвраћа Николић.

        Партизан - Тотенхем. Четвртак, од 19 часова.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари