Новаку две кинеске круне

У ФИНАЛУ ТУРНИРА У ШАНГАЈУ У ТРИ СЕТА (6:1, 3:6, 7:6) САВЛАДАО АРГЕНТНИНЦА ДЕЛ ПОТРА КОЈИ ЈЕ ЕЛИМИНИСАО НАДАЛА

  • Упркос томе што је меч тада трајао већ два и по сата, и Ђоковић и Дел Потро су играли одлично у тај-брејку. Наш тенисер изборио је три меч лопте, а искористио је већ прву

         СРПСКИ тенисер, након тријумфа у Пекингу, освојио и турнир у Шангају!

         У финалу тог турнира Новак Ђоковић је победио Аргентинца Хуана Мартина Дел Потра са 2:1 (6:1, 3:6, 7:6)!

         Новак је до друге титуле за две недеље дошао после велике борбе у три сета, са 6:1, 3:6, 7:6 (7:3), после два сата и 32 минута.

         Ђоковићу је то укупно трећи трофеј у Шангају, пошто је у том граду славио и 2008. године, када је тамо организован завршни Мастерс сезоне.

         Ђоковић је одлично ушао у меч, Дел Потро није имао никаква решења за његову игру, да би се Аргентинац потом пробудио. У другом сету виђене су обрнуте улоге, али је српски тенисер током одлучујућег сета био бољи и меч решио у своју корист у тај-брејку.

         Новак је меч започео веома сигурним сервис гемом уз само један изгубљени поен. У истом ритму наставио је и на сервису Дел Потра, притискао га је, а иако је Аргентинац одбранио његову прву брејк прилику, другу није и српски тенисер је брзо стигао до 2:0.

         Дел Потро је имао прилику да одмах узврати Ђоковићу, али се други тенисер света сјајно одбранио. Користио је разноврсне ударце, играо непредвидиво и тако надмудривао Аргентинца. Одлично га је посебно служио бекхенд што се видело у четвртом гему, када је без проблема изборио две брејк лопте и искористио већ прву после грешке Дел Потра за убедљиво вођство 4:0.

         Ни у наредном гему није дао ни најмању шансу Аргентинцу, који је већ у шестом гему сервирао за останак у сету. Новак је и у том гему имао шансу да заврши први сет, изборио је две брејк прилике, али се Дел Потро одбранио и коначно уписао први гем на мечу. Српски тенисер је свог ривала натерао да се помучи да би дошао до тог гема, а потом је лако завршио посао и са 6:1 освојио први сет после 34 минута игре.

         Уз доста муке Дел Потро је на почетку другог сета дошао до првог вођства на мечу, а потом га је удвостручио првим брејком на мечу. Ђоковић је тај гем одиграо веома лоше, у појединим тренуцима је губио равнотежу при крају поена, и није ни имао шансу за изједначење.

         Аргентинац је тада већ почео да личи на оног играча који је само дан раније лако победио Рафаела Надала, а Новак није успевао да нађе прави ритам. Дел Потро је наставио низ до 3:0, пре него што је Ђоковић уз доста муке освојио први сервис гем у другом сету.

         Дел Потро је у петом гему најбрже завршио посао од почетка меча, а Новак му је узвратио на готово исти начин. Ђоковић је поново почео да користи бекхенд што је уродило плодом у седмом гему, када је дошао до три везане брејк лопте. Ипак, Дел Потро је одлично реаговао, одбранио се и повео са 5:2.

         Ђоковић је сигурним сервисом успео да остане у сету после осмог гема, а тада је Аргентинац сервирао за изједначење и то је учинио без изгубљеног поена са 6:3.

         По један добар сервис гем на обе стране виђен је на почетку одлучујућег сета и прилика за брејк није било. У наредним гемовима је био исти случај, али је највише проблема на свом сервису имао Дел Потро у четвртом гему, када је изједначио на 2:2.

         Новак је у гему који је следио имао две гем лопте, али је Аргентинац захваљујући лошој концентрацији нашег тенисера и паду у једном тренутку, изједначио и дошао до брејк лопте. Ђоковић је тада ас ударцем успео да се врати у игру, а са два сигурна поена и поведе 3:2.

         Ђоковић је одиграо одлично у следећем гему, брзо изборио две брејк лопте, али се Аргентинац одлично одбранио после дугих размена урадаца. Дел Потро је освајање тог гема прославио веома гласно, да би већ у следећем поену направио велику грешку, због чега је био потпуно збуњен. Новак је његову збуњеност искористио на најбољи начин за 4:3.

         Обојица су били поприлично сигурни у наредним гемовима и брејкова и даље није било. Ипак, ситуација се променила у десетом гему, Дел Потру је попустила концентрација, Новак је заиграо агресивно, шетао је Аргентинца по терену и изборио две меч лопте, које је његов ривал одбранио.

         У том гему водила се велика борба, Дел Потро је имао гласнију подршку, а Новак је у једном тренутку тражио од навијача да буду гласнији. Ниједан није хтео да се помери са основне линије, што је резултирало дугим разменама и изједначењем 5:5, а потом и сигурним сервис гемовима и уласком у тај-брејк.

         Упркос томе што је меч тада трајао већ два и по сата, и Ђоковић и Дел Потро су играли одлично у тај-брејку. У шестом поену виђене су 24 размене удараца, а Новак га је освојио за 4:2. Наставио је у истом ритму и изборио три меч лопте.

         Искористио је већ прву за тријумф после два и по сата игре.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари