Цвијановић: „Бљесак“ је један од злочина о којима свет не жели да говори – зато ми не смемо ћутати

ВЕНЦИ ПОЛОЖЕНИ НА СПОМЕН-ПЛОЧУ СРПСКИМ ЖРТВАМА ИЗ З. СЛАВОНИЈЕ И СПУШТЕНИ У САВУ

* Против Срба из западне Славоније, којих је било 15.000, те 1995. године кренуло је више од 16.000 припадника хрватских оружаних снага, иако је област била под заштитом УН. Међу 283 погинулих било је 114 цивила, док је заробљено 1.450 војника који су мучени

___________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИЦА Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је данас обележавању 25 година од егзодуса Срба из западне Славоније и поручила да је наша обавеза да одамо пошту жртвама.

        Цвијановићева је истакла да Срби са тугом сећају етничког чишћења сународника из Хрватске, али исто тако исказују подршку онима који су нашли свој дом у Републици Српској након егзодуса из западне Славоније 1995. године.

        "Желимо да покажемо солидарност и да смо део истог друштва и укажемо на све неправде. Наша је обавеза да причамо о злочинима, поготово о онима о којима свет не жели да говори, а ово је један од таквих злочина. Обавеза наша је да разумемо шта су то вредности једног народа",  навела је Цвијановићева.

        У реку Саву код моста у Градишци спуштени су венци у знак сјећања на све убијене и прогнане Србе из западне Славоније током хрватске војно-полицијске акције "Бљесак" 1995. године.

        Венце су у ријеку Саву спустили председница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, градоначелник Градишке Зоран Аџић, те представници Срба избеглих из западне Славоније.

        Претходно су положени венци на спомен-плочу српским жртвама из западне Славоније.

        Венце су положили Цвијановићева, Додик, Милуновић, Аџић, те представници Срба избеглих из западне Славоније.

        Против Срба из западне Славоније, којих је било 15.000, те 1995. године кренуло је више од 16.000 припадника хрватских оружаних снага, а ова област била је под заштитом УН.

        Према подацима "Веритаса", међу 283 погинулих било је 114 цивила, док је заробљено 1.450 војника који су мучени.

        (РТРС)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари