Цвијановић: Иза „Сребренице“ стоји машинерија која би да искористи актуелну глобалну ситуацију

НАГЛАСИЛА: НЕМА КОЛЕКТИВНЕ ОДГОВОРНОСТИ - ТО ЈЕ НАМЕРА БОЛЕСНИХ УМОВА

Жељка Цвијановић

* Српски члан Председништва БиХ Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: На тај начин покушавају да закрпе поцепани свет. А он није само поцепан већ је и деструктиван

* Мислим да је давно било време да се закопају ратне секире и да се почне нормално живети и сарађивати, без претензија да неко некоме нешто одузме и без претензија да некоме нешто ускрати

___________________________________________________________________

           СРПСКИ члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић поручила је да одбија било какву колективну одговорност за дешавања у прошлости, истичући да је болесно, бескорисно и отежавајуће инсистирати на изгласавању резолуције у Сребреници у Генералној скупштини УН, а притом заговарати поштовање и суживот у БиХ.

           - Мислим да је давно било време да се закопају ратне секире и да се почне нормално живети и сарађивати, без претензија да неко некоме нешто одузме и без претензија да некоме нешто ускрати - рекла је Цвијановић у Бањалуци.

           Када је реч о исходу гласања о резолуцији у УН, Цвијановићева је истакла да иза тога стоји машинерија која настоји да искористи актуелну глобалну ситуацију и навела да Сребреницу због дешавања у свету, искориштавају као неку тачку помирења.

           - На тај начин покушавају да закрпе поцепани свијет. Он није само поцепан већ је и деструктиван - навела је Цвијановић.

           Она је истакла да ће се о наведеној резолуцији расправљати након две већ раније донесене, а то је она о Руанди и универзална резолуција која се односила на све почињене злочине.

           - Управо због тога да не би нико појединачно то проблематизовао и долазио сваког месеца у Генералну  скупштину са политичким захтевима. За разлику од тога, овде нема јединства. Ако буде усвојена, то ће бити далеко од консензуса и једногласне глобалне подршке - рекла је Цвијановић.

           Према њеним речима, представници бројних земаља разумеју контекст због чега се инсистира да се о резолуцији разговара на Генералној скупштини, али да исто тако представници тих држава имају обавезу, због историјских и религијских разлога, да је подрже.

           - Не желим да повредим ниједну жртву. Мислим да су све жртве заслужиле апсолутно поштовање. Не само у овом нашем несрећном рату, већ све жртве страдале у ратовима. Не правим никакву разлику и не водим кампању против некога - поручила је Цвијановић.

           Заступајући ову тезу, Цвијановић је рекла да у Сарајеву то не гледају тако и да лажно тврде да неко негира жртве.

           - На стуб срама треба прикуцати свакога ко злоупотребљава лошу судбину било кога. Нема речи о колективној одговорности. То је намера болесних умова. Не прихватамо никакву колективну одговорност - рекла је Цвијановић.

           Она је истакла да су злочини почињени у Сребреници добили свој судски епилог, упркос чињеници да многи и данас сматрају да такве пресуде нису адекватне и не одражавају стварно стање.

           - Могу да кажем да је сада ово непотребно. Имате читаву хајку по мрежама и то заправо показује скривене намере. Не може нам нико онда говорити како их нема. Жалосно - закључила је Цвијановић.

           Седница Генералне скупштине УН на којој би требало да буде разматран предлог резолуције о Сребреници биће одржана у четвртак, 23. маја, објављено је на страници Генералне скупштине УН.

           Гласање о резолуцији одгађано је неколико пута.

           (Срна)


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари