Цвијановић: Можда ћемо морати да поново пооштримо неке мере против епидемије

„ДО ПРЕ НЕКИ ДАН СВЕ ЈЕ БИЛО ПОД КОНТРОЛОМ, А САД ИМАМО ПОКАЗАТЕЉЕ КОЈИ НИСУ ОХРАБРУЈУЋИ“

* „Епидемиолози нам кажу да до погоршања долази кад се крене са попуштањем мера, али остаје да се види да ли је реч о томе или је нешто друго. У сваком, случају, слушаћемо струку кад је реч о наредним корацима

* „Најбоље би било да се свако од нас запита шта је то урадио супротно прописаним мерама у задње време па је дошло до раста заражених и оболелих у време кад је требало да излазимо из кризе, уместо што кривицу пребацујемо на здравствени сектор, а видим да то неки раде

* „Што се тиче прича о наводном колапсу система, делује ми да беспослени настоје да критикују оне који су презапослени и да у једном оваквом проблему настоје да лече своје фрустрације уместо да дају допринос општем добру, а у крајњем случају и својим колегама

______________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је у интервјуу Срни да се епидемиолошка ситуација у Српској усложнила, али да ће се пратити трендови и слушати струка када је ријеч о даљим корацима.

        "Пратићемо трендове, али сигурно је да се ситуација усложнила. Сад кад је требало да се број заражених смањује, он расте већ неколико претходних дана и то јесте забрињавајуће. Већ смо скоро два месеца у посебном режиму и није било очекивано да се то деси. Осим тога, ми смо свих тих седмица до пре пар дана могли бити сасвим задовољни ситуацијом која је била под контролом, али сад имамо показатеље који нису охрабрујући", истакла је председник Српске.

        Цвијановићева је рекла да ће, ако буде неопходно, морати поново да се пооштре неке мере, иако се кренуло у постепену релаксацију.

        "Епидемиолози нам кажу да до тога долази кад се крене са попуштањем мера, али остаје да се види да ли је реч о томе или је нешто друго. У сваком, случају, слушаћемо струку кад је реч о наредним корацима", поручила је Цвијановићева.

        На питање с чим се може довести у везу неочекивани раст заражених у деветој седмици епидемије и у чему се погрешило, председник Републике је оценила да не постоји друго објашење осим да је том погоршању допринело недовољно поштовање мера.

        "Или, боље речено, упркос томе што смо предузели све да се спречи ширење вируса, то се ипак десило, а не би се десило да ниво контаката није био већи од дозвољеног. Треба рећи да је огромна већина грађана била на висини задатка, али је било и оних који су то угрозили јер је било окупљања, непридржавања дистанце, било је и оних који нису носили заштитне маске или су их носили као украс испод браде", истакла је Цвијановићева.

        Она је констатовала да као резултат таквих понашања Република Српска данас, два мјесеца након што је детектован први случај заразе, има овакав раст заражених и доста пацијената у тешком стању.

        "Најбоље би било да се свако од нас запита шта је то урадио супротно прописаним мерама у задње време па је дошло до раста заражених и оболелих у време кад је требало да излазимо из кризе, уместо што кривицу пребацујемо на здравствени сектор, а видим да то неки раде", навела је председник Српске.

        Сад кад видимо ово погоршање наравно да сви размишљамо да је казнену политику требало појачати одмах на почетку и ригорозно кажњавати оне који се не придржавају мера. А, опет, да смо то одмах учинили, онда би ови разни 'душебрижници' рекли како се без потребе терорише народ. Сад видимо да је било потребе", нагласила је председник Српске.     

        У сваком случају, навела је Цвијановићева, пооштравање казнене политике је оправдано и зато очекује од полиције, комуналне полиције и свих инспектора да без изузетка користе своја овлаштења у складу са донесеном уредбом и да ту буде нулта толеранција.

        На питање да ли су мере биле адекватне и да ли постоји одговарајућа спремност здравственог система с обзиром на тврдње појединаца да нема довољно ни личне заштитне, ни медицинске опреме, а критике се упућују и на рачун Универзитетског клиничког центра, Цвијановићева је одговорила да су мере биле и адекватне и правовремене, те нагласила да су здравствени радници одрадили огроман посао и на својим плећима носе огроман терет борећи се са овим злом.

        "Уз све захтевне послове које обављају на својим радним местима у овим ванредним околностима, предано су упозоравали становништво на опасности и неуморно објашњавали шта сме, а шта не сме да се ради. Али, ако становници не поштују мере, онда нема здравственог система на свету који може да се избори у таквој ситуацији, што значи да је одговорност на сваком појединцу понаособ", истакла је председник Републике.

        Поводом прича о наводном колапсу система, Цвијановићева је навела да јој делује да беспослени настоје да критикују оне који су презапослени и да у једном оваквом проблему настоје да лече своје фрустрације уместо да дају допринос општем добру, а у крајњем случају и својим колегама.   

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари