Цвијановић: Ванредно стање нико није желео, али су потребне ванредне мере

„ИМАЛИ СМО ПРОБЛЕМ СА ШАТОРСКИМ КАРАНТИНИМА ЈЕР ФБиХ НИЈЕ ХТЕЛА ДА ТО ПОТПИШЕ“

* „Чула сам размишљање неких колега током заседања Скупштине да је непотребно да се проглашава ванредно стање, да парламент може да ради. Парламент не може да ради и то је чињеница, јер је и јучерашњи скуп био скуп високог ризика. Довољно је да имате једну особу која је заражена и она може да направи целу пометњу, да цели парламент буде у изолацији“

* "Ми сада треба да сачекамо да прође рок од неких десетак дана који је прописан, јер посланици из реда бошњачког народа не желе да дају своју сагласност на одлуку о увођењу ванредног стања. Потпуно је непотребно једно такво одуговлачење јер се сада урушавају сви рокови којима смо се бавили у намери да донесемо одређене олакшице у области привреде и да сачувамо радна места. Такво понашање појединих политичара схватам као директан атак на привреду. Ово није време за политичке захтјеве, већ за спашавање људи и привреде“

* „Ванредно стање је проглашено зато што се морало. Зато што без тога неће преживети привреда. Зато што није могуће да се окупљају посланици јер то значи велики број људи на једном месту. Зато што није могуће радити у редовној процедури потребно нам је ванредно стање"

________________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да жели да што прије буде окончана процедура у вези са проглашењем ванредног стања у Српској због епидемије вируса корона, те да се кроз неколико мера и измена законских решења брже помогне привреди и покуша нормализовати живот.        

        Она је додала да ванредно стање нико није желио већ да су исцрпљене све могућности у оквиру ванредне ситуације.

        "Покушавамо да релаксирамо одређене ствари, а то значи да дисциплина појединца мора бити већа и да институције морају да раде неометано, иако је ситуација оваква каква јесте. Како да то успијемо него путем ванредног стања!? И зато нам треба ванредно стање, да дефинишемо одређене ствари шта можемо да радимо. Послије ће Народна скупштина то верификовати. Многе ствари су могле да буду боље да је постојало мало више слуха и комуникације из ФБиХ", поручила је Цвијановићева.

        "Ми сада треба да сачекамо да прође тај рок од неких десетак дана који је прописан, јер посланици из реда бошњачког народа не желе да дају своју сагласност на одлуку о увођењу ванредног стања. Потпуно је непотребно једно такво одуговлачење јер се сада урушавају сви рокови којима смо се бавили у намери да донесемо одређене олакшице у области привреде и да сачувамо радна места", истакла је Цвијановићева.

        Она је поновила да коментари бошњачког клуба посланика у парламенту Републике Српске нису на месту, јер ово није тренутак да се дају било какви закључци.

        Цвијановићева је указала да је ситуација једноставно таква када треба прогласити ванредно стање.

        "Жалим због наше привреде и неизвесности која се неминовно увлачи у наредних 10 дана због процедура и одгађања онога што смо јуче наумили да урадимо, али сам задовољна да су се посланици окупили и да смо донели одлуку о проглашењу ванредног стања. Надам се да ће се у даљој процедури, кроз наше институције, разрешити тај проблем", истакла је Цијановићева.

        Она је навела да Република Српска није велика нити има велике могућности и алате какве имају многе развијене земље, али настоји онолико колико је у њеној моћи да помогне и успева у томе.

        "С тога наглашавам да је период од 10 минута а не 10 дана веома важан. Када данас нешто тражите од опреме, 10 минута је довољно да имате другачију цену или другачије услове. То се не односи само на Републику Српску, већ на све земље. Ми смо успели и успевамо да набавимо одређене неопходне ствари од тестова, респиратора и заштитне преме... Зато понављам, 10 дана је огроман период и може свашта да се деси. Такво понашање појединих политичара схватам као директан атак на привреду. Ово није време за политичке захтеве, већ за спашавање људи и привреде. Морамо бити озбиљни, ово је озбиљно време и захтева озбиљно деловање и озбиљан приступ институција", рекла је председница Српске и додала:

        "Чула сам, такође, и размишљање неких колега јуче током засједања Скупштине да је непотребно да се проглашава ванредно стање, да парламент може да ради. Парламент не може да ради и то је чињеница, јер је и јучерашњи скуп био скуп високог ризика. Довољно је да имате једну особу која је заражена и она може да направи целу пометњу, да цијели парламент буде у изолацији. Може да се деси да након заседања у Бањалуци посланици по повратку у свим својим општинама направе додатно проблем. Ово нису услови за сазивање седница, великих скупова, састанака, тако да није време ни за заседање Народне скупштине".

        Она је појаснила да ванредно стање није жељено, да то нико није желео, ни она као председник Републике, већ да је оно наметнуто због епидемиолошке ситуације.

        Према њеним речима, није једноставно доносити одлуке о распуштању школа и вртића или људима рећи да ће радити од куће, иако никада није постојао модалитет рада на тај начин.

        Због тога су, додала је Цвијановићева, хтели да донесу сет мера и промијене неколико закона како би растеретили привреднике да би могли да задрже раднике, а да радници знају да ће кући донети плату и да неће бити угашено њихово радно место.

        "Ми тиме хоћемо да пружимо наду. Међутим, на крају дођемо у ситуацију да некоме објашњавамо због чега је проглашено ванредно стање. Зато што тако мора. Зато што без тога неће преживети привреда. Зато што није могуће да се окупљају посланици јер то значи велики број људи на једном месту. Зато што желимо да спречимо да то буде скупштински кластер који би се после проширио у целој Српској. Зато што није могуће радити у редовној процедури потребно нам је ванредно стање. Али једни су очито одлучили да не дају наду привредницима, људима који зависе од привреде, али и онима у јавном сектору јер и они зависе од тога какво ће стање бити у привреди. Политичке игре могу да изазову многе последице", упозорила је председник Републике.

        Она је рекла да ће април бити месец у којем ће морати да одржавају другачији режим, а да се треба надати да ће након тога доћи боље време.

        Председник Републике је нагласила да је било веома важно што се веровало министру здравља и социјалне заштите Републике Српске Алену Шеранићу који је од почетка говорио о озбиљности ситуације у вези са појавом вируса корона.

        "Када на челу Министарства здравља имате некога ко је на свом терену то олакшава рад Влади и Републичком штабу за ванредне ситуације и помаже јавности која добија проверене информације и може да процењује одређене ствари", рекла је Цвијановићева.

        На питање шта Република Српска може очекивати од ЕУ и да ли у овом тренутку постоји европска солидарност, Цвијановићева је рекла да постоје најаве да ће БиХ добити седам милиона евра помоћи која ће се манифестовати кроз набавку респиратора и друге опреме, те да би Српској требало припасти 40 одсто те помоћи.

        "Али, сви смо били фрустрирани због тога што ЕУ на почетку ове кризе није слала такве поруке и нисмо могли да рачунамо да можемо да се ослонимо на њих. У почетку смо очекивали да стану иза нас, као и поруку да ћемо делити оно што имамо. Ми нисмо чланица ЕУ, али смо на путу европских интеграција и везани смо споразумима. Пратећи стране медије, могла сам да примјетим да и у државама ЕУ које су погођене кризом постоји незадовољство због недостатка солидарности у оквиру ЕУ. Шта онда ми можемо да очекујемо ако је таква ситуација тамо", упитала је Цвијановићева.

        Она је подсетила да је једна држава чланица ЕУ заустављала другој држави транспорт медицинске опреме.

        "То је све много далеко и супротно од солидарности. Знам да људи воде рачуна о становништву у својој држави, али то ставља знак питања на пројекат ЕУ и да ли он може да одговори на велике кризе. Не кажем да ће ЕУ нестати, али морају порадити на томе како одговарају на велике кризе, а не да су заједно само када деле бенефите. Верујем да ће и ЕУ морати да изграђује додатне механизме за реаговање у кризама", рекла је Цвијановићева.

        Она је оцијенила да ће послије завршетка кризе у вези са вирусом корона уследити редизајн и да ће постојати неки нови свет после ове кризе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари