Ђајић: Довели су нас у ситуацију да исте количине кисеоника годишње плаћамо милион КМ скупље

СТАРОМ ДОБЉВЉАЧУ УКЦ ПЛАЋАО 0,8 КМ ЗА КИЛОГРАМ КИСЕОНИКА, А НОВОМ - 1,25 КМ

* Генерални директор УКЦ РС Владо ЂАЈИЋ: Велики проблем може представљати пораст броја пацијената оболелих од ковида 19. Сада их је око 300, а у највећем јеку пандемије их је било и 620. Ако порасте број пацијената до некадашњег нивоа - биће немогуће снабдевање кисеоником

_________________________________________________

       ГЕНЕРАЛНИ директор Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске Владо Ђајић изјавио је данас у Бањалуци да, уколико се знатно повећа број пацијената којима је потребна терапија кисеоником, неће бити могуће снабдевање овим леком, јер су цене садашњег добављача далеко веће у односу на претходног.

       - Раније смо кисеоник плаћали 0,8 КМ по килограму, а сада 1,25 КМ, што је огромна разлика. Ако смо трошили два милиона КМ за кисеоник годишње, сада ћемо плаћати три милиона КМ за исти кисеоник - рекао је Ђајић новинарима у Бањалуци.

       Велики проблем, тврди Ђајић, може представљати пораст броја пацијената оболелих од ковида 19.

       - Сада их је око 300, а у највећем јеку пандемије их је било 620. Ако порасте број пацијената до некадашњег нивоа, биће немогуће снабдевање кисеоником - истакао је Ђајић.

       Према његовим речима, свима је јасно да УКЦ, као и све здравствене установе у Републици Српској и БиХ, 40 година користе кисеоник одличног квалитета и да никад нико није отрован као што то појединци желе приказати.

       - Јасно је да ми радимо озбиљно, да пацијентима дајемо најбољу терапију, да ова институција ради по светским стандардима, што потврђују бројне колеге из иностранства. Ми од тога неће одустати - поручио је Ђајић.

       Када је ријеч о снабдевању кисоником, Ђајић је нагласио да постоје проблеми и да се УКЦ практично мора ослањати на донације.

       - У овом тренутку немогуће је решити снабдевање кисеоником на светском тржишту, а нарочито овдје у Републици Српској, где су административне забране онемогућиле онима који имају инфраструктуру, танкове, цистерне и боце и разрађен систем снабдевања у Европи, да снабдевају здравствене установе - појаснио је Ђајић.

       Ђајић је навео да је стање компликовано, те да је у сталном контакту са руководством Републике Српске с циљем налажења решења.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари