Додик: До краја јуна ћемо предложити мирно раздруживање; Вишковић: Мирно раздруживање није сецесија

У СРЕБРЕНИЦИ ОДРЖАНА СЈЕДНИЦА ВЛАДЕ РС УЗ ПРИСУСТВО СРПСКИХ МИНИСТАРА У СМ БиХ

* Милорад ДОДИК: „Данас крећемо са формалном одлуком да се тражи мирно разграничење. Предложићемо да се прво разјасне политичке надлежности везано за ентитете, а да сачувамо и оставимо садашњи модел функционисања привреда и у року од неколико година да то прилагодимо моделу мирног разграничења... Српски народ напросто више не може да живи у овој БиХ“

* Радован ВИШКОВИЋ: „Нећемо сукобе. Влада ће сачинити споразум о мирном раздруживању који ће упутити Федерацији БиХ. Ако нас неко сматра геноцидним народом, нема разлога за суживот

* ДОДИК: Они који највише говоре о БиХ, забили су ексер у њен ковчег. Српска ће бранити националне и народне интересе... Српска ће  сачинити и извештај о кршењу Дејтонског споразума

* ВИШКОВИЋ: Да ли то преко ГС УН Сребреницу изједначавају са Аушвицем и Јасеновцем? По ЦИПС-у се 87 људи воде као живи и здрави, а уписани су у Меморијалном центру у Поточарима. Возач начелника општине Сребреница живи поред свог споменика у Поточарима. Човек је жив. Возио је начелника из реда бошњачког народа, а уписан је и његова слика је у Поточарима. Таквих је било 120, али су у међувремну неки преминули

_________________________________________________________

         У СРЕБРЕНИЦИ је одржана седница Владе Републике Српске.

         Уз присуство председника Републике Српске Милорада Додика, министара из Српске у Савету министара, као и начелника и градоначелника локалних заједница са подручја Бирча и Подриња.

         Председник Српске је рекао да ће у наредних 30 дана бити предложен споразум о мирном разграничењу у БиХ:

         - Ми данас крећемо са формалном одлуком да се тражи мирно разграничење. Предложићемо да се прво разјасне политичке надлежности везано за ентитете, а да сачувамо и оставимо садашњи модел функционисања привреда и у року од неколико година да то прилагодимо моделу мирног разграничења.

         Нагласио је да „српски народ напросто више не може да живи у овој БиХ“ и да је ово што су Бошњаци урадили са резолуцијом о Сребреници бесправно и да нису уважили Србе.

         Додик је подсетио да Председништво БиХ није разматрало питање „резолуције о Сребреници“, а да без његове одлуке не може бити покренута иницијатива у УН.

         Није никакво чудо, додао је, што УН, које држе Американци, то раде.

         Указао је и да су управо Американци Србе два пута бомбардовали, а да о томе није било одлуке Савета безбедности УН.

         Председник Српске је оценио да је БиХ доведена у највећу политичку кризу из које неће изаћи.

         - Они који највише говоре о БиХ, забили су ексер у њен ковчег. Република Српска ће бранити националне и народне интересе... Сребрница је  одавно политичка тема, а сада, резолуцијом у Генералној скупштини УН, желе да наметну причу о наводном геноциду и српском народу припишу колективну одговорност.

         Додик је открио да ће Српска сачинити извештај о кршењу Дејтонског споразума и креирати споразум о мирном раздруживању и упутити га Федерацији.

         Додао је да ће Влада заједно са локалним властима формирати комисију која ће имати задатак да утврди датум - један дан у години - када ће се одавати пошта жртвама Сребренице, имајући у виду и бошњачке и српске жртве на том простору.

         Премијер Радован Вишковић рекао је да ће Влада РС у наредних 30 дана сачинити споразум о мирном раздруживању који ће упутити Федерацији БиХ. И нагласио:

         - Не желимо сукобе. Ово није сецесија, мирно раздруживање није сецесија. Ако нас неко сматра геноцидним народом, нема разлога за суживот.

         Вишковић је рекао да је на седници разматрана актуелна ситуација у вези са резолуцијом о Сребреници која ће данас бити разматрана у Генералној скупштини УН.

         Он је истакао да се данас у Генералној скупштини УН покушава наметнути теза о геноциду у Сребреници.

         - Данас се покушава у УН креирати резолуција о наводном геноциду који су починили Срби и да већ од сутра будемо, како то кажу у ФБиХ, "геноцидан народ". Ми добацујемо такву тезу и никада то нећемо прихватити - рекао је Вишковић.

         Он је истакао да је поражавајуће да Немачка предлаже резолуцију о "геноциду", када се зна да је она та која је починила геноцид.

         - Да ли се то Сребреница изједначава са Аушвицем и Јасеновцем - упитао је Вишковић.

         Навео је да се 87 људи по ЦИПС-у воде као живи и здрави, а уписани су у Меморијалном центру у Поточарима.

         - Возач начелника општине Сребреница живи поред свог споменика у Поточарима. Човек је жив. Возио је начелника из реда бошњачког народа, а уписан је и његова слика је у Поточарима - рекао је Вишковић.

         Тај списак, додао је он, имао је 120 људи, али су у међувремну неки преминули.

         - И нама желите ставити хипотеку да смо геноцидан народ! - рекао је Вишковић.

          Пред министрима је био и предлог мишљења на Нацрт закона о посебном регистру и јавности рада агената страног утицаја у Републици Српској.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари