Додик у Дугој Њиви: Коридор није пробијен кроз туђу већ кроз - српску територију

„БЕЗ ОПЕРАЦИЈЕ КОРИДОР МОЖДА НЕ БИ БИЛО НИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ“

* Српски члан Председништва БиХ Милорад ДОДИК: Акцију пробијања Коридора треба и даље и што више обележавати код православног манастира у Дугој Њиви, где ће бити велики конак и место доласка младих генерација

________________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Дугој Њиви код Модриче да је датум када је реализована операција "Коридор" важан у историји српског народа и да се сврстава у најважније догађаје националног ослобођења.

        "То је датум који је дефинисао национално ослобођење и државне обрисе Републике Српске. Коридор је интегрисао и објединио западни и источни део Српске и никад није био прекинут током рата, иако су постојали бројни атаци да се прекине та жила куцавица која је повезивала дијелове Српске са Србијом", изјавио је Додик новинарима.

        Он је нагласио да је веома важно да се Срби окупљају у Дугој Њиви и подсећају на храбру одлуку о пробијању коридора коју је у условима међународних санкција донело тадашње политичко руководство Републике Српске и Војске Републике Српске.

        "Тада је постојала забрана летова и немогућност да се за бебе у Бањалуци допреми кисеоник који им је значио живот... Чак ни смрт 12 беба није пробудила савест великих који одлучују о томе на нивоу УН. И једина логика је била да се пробије коридор живота и интегришу поменути простори", рекао је Додик.

        Он је навео да коридор, терминолошки, значи пролазак кроз туђу територију, али ово је српска територија, па само симболично остаје назив коридор.

        "Дакле, ово је интегрални део Српске и захвалност иде свим учесницима и планерима ове акције без које можда не би било ни Српске", истакао је Додик.

        Он је поновио да акцију пробијања коридора и даље и што више треба обележавати код православног манастира у Дугој Њиви, где ће бити велики конак и место доласка младих генерација.

        Српски члан Председништва БиХ посебно је захвалио свима који сваке године долазе из Добоја пешке на дан обележавања пробоја коридора, чиме, како је истакао симболично одају признање страдалим српским борцима у овој великој акцији.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари