Додик: У Кини смо купили све што нам треба против епидемије – срамно је што Сарајево покушава да оспори помоћ Мађарске

ПОМОЋ МАЂАРСКЕ РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ СТИЖЕ 16. АПРИЛА У БАЊАЛУКУ ОКО 16 САТИ  

* Стигло пет милиона заштитних рукавица, 4.300.000 заштитних маски и више од 20.000 одела и визира. Све смо платили, као и превоз авионом

* Милорад ДОДИК: Недопустиво је да неко из Сарајева оспорава помоћ коју Српска добија од Мађараске. Бисера Турковић нема надлежност да се бави овим питањима јер су у надлежности Председништво БиХ. Она је  неовлаштено писала сатанизујући Републику Српску, али и Мађарску. Сутра ћу се због тога извинити министру иностраних послова Мађарске Петеру Сијарту, али и председнику Владе Мађарске

_______________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да је у Републику Српску из Кине стигла довољна количина медицинских средстава међу којима је пет милиона заштитних рукавица, 4.300.000 заштитних маски и више од 20.000 одела и визира, што је плаћено средствима Српске.

        "Месец дана екипа најодговорнијих људи Српске се бави овим питањем. Роба је набављена нашим новцем, овај авион је прелетио 18.000 километара из Кине ка Етиопији да би дошао у Српску. Овај превоз смо платили нашим средствима", рекао је новинарима Додик на аеродрому "Бањалука" након што је слетео авион из Кине са опремом и медицинским средствима за Српску.

        Он је истакао да Српска још има уплаћене робе на кинеском тржишту и да би од 20. до 30. априла требало да стигне још један авион са медицинским средствима.

        "Очекујемо још 200 респиратора што би значило да немамо проблема у том погледу. Циљ је да свим болницама обезбедимо респираторе, а сви мобилни тимови ће их имати", додао је Додик.

        Он каже да Српска требало укупно да има 300 респиратора чиме би скоро у потпуности били попуњени капацитети.

        Додик је захвалио амбасадору Кине у БиХ Ђи Пингу који је помогао да медицинска средства дођу у Српску.

        "Показао је да је пријатељ српског народа и захвалан сам му за то, као и његовој земљи. Ако немате подршку власти у Кини онда остајете на крају испорука, а у јеку епидемије успели смо обезбедити медицинска средства и новац", закључио је Додик.

Помоћ Мађарске Српској доказује

да је Орбан наш пријатељ   

        МИЛОРАД Додик се захвалио председнику Владе Мађарске Виктору Орбану и Мађарској на помоћи која ће сутра стићи у Републику Српску и истакао да је недопустиво да се из Сарајева оспорава помоћ Републици Српској.

        Додик је оценио да помоћ Мађарске говори да је Орбан пријатељ Републике Српске и додао да је поносан што га познаје и што имају квалитетну сарадњу.

        "Затражио сам од Орбана помоћ, коју је он одобрио након три дана, а након седам дана долази у Републику Српску, што је изузетно значајно", изјавио је Додик новинарима на бањалучком аеродрому.

        Он је додао да се, нажалост, у БиХ овакве ствари оспоравају.

        "Никада из Републике Српске нисмо спречавали Сарајево и ФБиХ да набављају помоћ", указао је Додик.

        Он је оценио да је непрофесионално поступила министар иностраних послова у Савету министара Бисера Турковић која нема надлежност да се бави овим питањима.

        "Тим питањима се бави Председништво БиХ, а Турковићева је неовлаштено писала сатанизујући Републику Српску, али и Мађарску", рекао је Додик.

        Он је нагласио да ће се сутра због тога извинити министру иностраних послова Мађарске Петеру Сијарту, али и председнику Владе Мађарске.

        "Овакво понашање где се оспорава помоћ Републици Српској недопустиво је и несхватљиво је да ми обезбедимо помоћ, а неко из Сарајева је оспорава. Нама не пада на памет да оспоравамо помоћ коју обезбеди ФБиХ", рекао је Додик.

        Додик је навео да би помоћ из Мађарске требало да стигне сутра око 16.00 часова у Бањалуку.


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари